Ohrozená kultúra - Josef Šmajs, PRO, 2006

4,80 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Ohrozená kultúra - Josef Šmajs, PRO, 2006
Čítaná
Ohrozená kultúra - Josef Šmajs, PRO, 2006

Ohrozená kultúra
Čítaná

Od evolučnej ontológie k ekologickej politike

Svojou originálnou ontologickou a posthumanistickou koncepciou patrí český filozof prof. PhDr. Ing. Josef Šmajs, CSc. (nar. 1938) medzi ekofilozofov medzinárodného významu... Čítať viac

Vydavateľstvo
PRO, 2006
224 strán
3 hodiny čítania

Svojou originálnou ontologickou a posthumanistickou koncepciou patrí český filozof prof. PhDr. Ing. Josef Šmajs, CSc. (nar. 1938) medzi ekofilozofov medzinárodného významu... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Výborný stav
  • Slovenčina
6,00 €

4,80 €

-20 %
Na sklade
Posielame ihneď

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Združenie rodičov a priateľov LGBT+ ľudí: Niečo ti chcem povedať, 2024
Ohrozená kultúra - Josef Šmajs, PRO, 2006
4,80 €

Viac o knihe

Svojou originálnou ontologickou a posthumanistickou koncepciou patrí český filozof
prof. PhDr. Ing. Josef Šmajs, CSc. (nar. 1938) medzi ekofilozofov medzinárodného významu. Slovenské vydanie rovnomennej knihy je oproti pôvodným dvom českým vydaniam (1995, 1997) i anglickému a nemeckému vydaniu (1997) rozšírené o tri eseje venované problematike vzdelania, reči a informačnej techniky a tiež o výzvu Nájomná zmluva so zemou.

V centre pozornosti je vzájomný vzťah prírody a kultúry (t.j. sféry bytia vytvorenej človekom – nielen umenia, ale aj techniky, ekonomiky, politiky, inštitúcií, médií). Práve "stret týchto protikladných ontotvorných procesov, t. j. existenčný konflikt dnešnej kultúry so Zemou je najhlbšou podstatou globálnej ekologickej krízy."

Súperenie človeka s prírodou je však fatálny omyl. Príroda nie je naším objektom (tak ako my nie sme jej cieľom) – príroda je subjektom, samozrejme mocnejším, než my sami. Preto sa musíme začať k prírode správať ako k partnerovi, ktorý má vlastnú subjektivitu, tak ako ju máme my, lebo iba vtedy budeme môcť spolu s ňou vytvárať náš spoločný pozemský domov ako domov, a nie ako priestor uplatňovania našej druhovej zaslepenosti a egoizmu nevedúci nikam, iba k zbytočne predčasnej sebalikvidácii. To, čo je protiprírodné, je rovnako aj protiľudské; to, čo škodí prírode, škodí aj človeku a jeho kultúre.

Pre pochopenie tejto tézy ponúka Šmajsova kniha závažné filozofické argumenty. Takisto ponúka stratégiu prežitia globálne ohrozenej kultúry – jej transformáciu na kultúru biofilnú.
Formálnu úroveň knihy umocňuje grafické stvárnenie s ilustráciami záberov vzdialeného vesmíru a mikrosveta. Jej filozofickú racionálnosť emotívne dopĺňajú básne Milana Rúfusa.
Čítať viac
Počet strán
224
Väzba
pevná väzba
Rozmer
150×210 mm
Hmotnosť
347 g
Rok vydania
2006
Naše katalógové číslo
873327
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
PRO
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

10 hodnotení

7
2
0
0
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Agnesa
Neoverený nákup
4.1.2015
Ohrozená kultúra
Fundované podanie autora k zodpovednému správaniu člobeka k prírode je veľkým prínosom k skvalitňovaniu vzťahu človeka v smere ekologickom a aj celkovému formovaniu zásadných postojov z iného, a to filozofického, uhla pohľadu na prírodu a dianie doma i vo svete.
Knihu odporúčam do pozornosti všetkým ľuďom, aj keď jej preštudovanie je trochu náročnejšie vzhľadom k faktu, že treba mať zapojené naplno vlastné myslenie a hlavne v súvislostiach, aby človek dospel k prehodnoteniu a vlastnému novému pohľadu na odlúčenie človeka od prírody s možným riešením daného stavu.
Čítať viac
8.4.2013
odporúčam
Kniha ponúka pohľad na filozofiu človeka vo vzťahu s prostredím,hľadá odpovede na veľmi aktuálny problém odlúčenia človeka od prírody a tiež novú filozofiu. Snaží sa zadefinovať pojem kultúry a fenomén techniky. Je doplnená o nádherné fotografie. Odporùčam prečítať. Môže byť trochu náročnejšia, treba čítať pozorne a s porozumením. Čítať viac
anaj
Neoverený nákup
18.3.2013
ohrozená kultúra
Myslím, že táto kniha poteší každého, kto chce vedieť viac o kultúre a najmä je súvise s prostredím. Nie je to klasická kniha na dlhé zimné večery, ale naopak, vyžaduje si intenzívne myslenie v súvislostiach. Jedonzačne odporúčam- Čítať viac

Josef Šmajs

Čítať viac

„Dáme si poriadne raňajky. To je lepšie ako všetky reči dokopy.“