Cesty k realite - Štefan Markuš, Porta Libri, 2022

11,85 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Cesty k realite

Úvahy o zákonitosiach hmotnej a duchovnej skutočnosti okolo nás

Putovanie na cestách poznávania fyzikálnej reality sveta opisujem najmä pomocou skúseností velikánov vedy. Cesty do duchovného sveta sú však vždy osobné a v nijakom prípade ich... Čítať viac

Vek
15+
Vydavateľstvo
Porta Libri, 2022
Počet strán
216

Putovanie na cestách poznávania fyzikálnej reality sveta opisujem najmä pomocou skúseností velikánov vedy. Cesty do duchovného sveta sú však vždy osobné a v nijakom prípade ich nechcem prezentovať agitačne. Skúsenosti z ciest k hmotnej realite nás však... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina
12,50 €

11,85 €

-5 %
U dodávateľa
Posielame do 8 – 12 dní

Dostupné v jednej knižnici. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania
Cesty k realite - Štefan Markuš, Porta Libri, 2022
Brožovaná väzba
Slovenčina, 2022
Vypredané

Naši škriatkovia odporúčajú

Združenie rodičov a priateľov LGBT+ ľudí: Niečo ti chcem povedať, 2024
Cesty k realite - Štefan Markuš, Porta Libri, 2022
11,85 €

Viac o knihe

Putovanie na cestách poznávania fyzikálnej reality sveta opisujem najmä pomocou skúseností velikánov vedy. Cesty do duchovného sveta sú však vždy osobné a v nijakom prípade ich nechcem prezentovať agitačne. Skúsenosti z ciest k hmotnej realite nás však povzbudzujú aj na cestách k duchovnej realite. Tak ako veda ešte nedorazila do cieľa, ani pútnik kráčajúci krajinou spirituality sa nedokáže zbaviť neistoty, ci ide dobrým smerom. Sme stále na ceste. Hľadáme, blúdime a dúfame, že raz dorazíme do cieľa. Chcem sa podeliť s vlastným objavovaním a najmä poctivo reflektovať vlastné tápania. Mojou snahou je zmysluplne odpovedat na tri otázky: O aké cesty ide? S čim sa počas putovania musíme zmieriť? Čo sa na cestách k realite môžeme naučiť?

Pri hromadení skúseností všetkých pátračov reality som bol spočiatku v zajatí naivnej predstavy, že realita – fyzikálna ci duchovná – je uchopiteľná subjektívnymi zážitkami zainteresovaných. Zistil som však, že zážitky ludí zvádzajú a môžu sa stať príliš rýchlou skratkou k skutočnému poznaniu reality. Moja výchova v kresťanskej rodine, skúsenosti s totalitou, vysokoškolské štúdiá, čas zasvätený základnému výskumu, projekty realizované na zahraničných univerzitách, angažovanie sa v Slovenskom helsinskom výbore, cestovanie, skúsenosti v diplomacii aj intenzívny život praktizujúceho kresťana ešte nemusia byt zárukou, že človek kráča naozaj správnym smerom. O tom všetkom sa mienim podeliť a najmä upozorniť, že putovanie na ceste poznania celostnej reality fyzického sveta, nás samých a aj toho, čo nás presahuje, sa nikdy nekončí.

Štefan Markuš
Čítať viac
Počet strán
216
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
155×215 mm
Hmotnosť
120 g
ISBN
9788081562648
Rok vydania
2022
Vekové odporúčanie
15+
Naše katalógové číslo
1585773
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Porta Libri
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie, kritiky

Epistemologická pokora je otázkou základného životného postoja a je predpokladom správneho konania. Ľudia, ktorým je tento postoj vlastný, vedia, že múdrosť sa začína uvedomením si vlastnej nevedomosti.
David Brooks

Esej Števa Markuša sa mi veľmi páči. Presahy vedy a viery – to je na Slovensku veľmi potrebná téma, ktorej sa málokto venuje. Nie sú to ľahké otázky a je náročné ich sprostredkovať bežnému čitateľovi. Autorovi sa to však darí a zaujímavo poukazuje na niektoré nové poznatky kvantovej mechaniky a na ich dopad aj na naše duchovné hľadanie.
Dalibor Krupa, časticový fyzik

Nová a výnimočná kniha na slovenskom trhu Cesty k realite pred nami otvára impozantný výhľad do zaujímavého sveta epistemológie. Ako keby práve ľudské poznanie s jeho možnosťami a limitmi bolo to, o čom treba vedieť a s čím máme múdro zachádzať ako slobodní a zodpovední ľudia. Štefan Markuš – opäť majstrovsky – brázdi hlboké vody oceánov filozofie a vedy s ľahkosťou jemu vlastnou a podľa spoľahlivého kompasu. Zložité myšlienkové konštrukty zároveň dokáže tlmočiť svojmu čitateľovi zrozumiteľne a pritom vedecky presne a korektne.
Tibor Máhrik, teológ, filozof a kazateľ

„Řekl jsem již, že metafory jsou nebezpečné. Láska začíná metaforou. Jinak řečeno: láska začíná ve chvíli, kdy se žena vepíše svým prvním slovem do naší poetické paměti.“