BLOK - Michaela Kompaníková, Michaela Kompaníková, 2017

17,99 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

BLOK

Sprievodca socialistickou Bratislavou

Aké skvosty socialistickej architektúry možno nájsť v Bratislave a prečo sa oplatí ich poznať? BLOK je o stavbách, ktoré mnohí odsudzujú pre výzor aj ideológiu, ktorá ich... Čítať viac

Vydavateľstvo
Michaela Kompaníková, 2017
Počet strán
160

Aké skvosty socialistickej architektúry možno nájsť v Bratislave a prečo sa oplatí ich poznať? BLOK je o stavbách, ktoré mnohí odsudzujú pre výzor aj ideológiu, ktorá ich stvorila a mnohí ich milujú práve pre ich bizarnú krásu... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v dvoch knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Nočná služba - Robin Cook, Ikar, 2024

Viac o knihe

Prečo má Bratislava nielen jedno UFO a celý vesmír, kde sa nachádza prvý panelák a kto daroval materiál na stavbu Istropolisu?
Kde stojí Sputnik?
Aké skvosty socialistickej architektúry možno nájsť v Bratislave a prečo sa oplatí ich poznať?

BLOK je o stavbách, ktoré mnohí odsudzujú pre výzor aj ideológiu, ktorá ich stvorila a mnohí ich milujú práve pre ich bizarnú krásu.

Vedeli ste, že až 65,5% zahraničných turistov vidí v rámci svojej návštevy Bratislavy len Staré mesto? A to je škoda! Hovorí sa totiž, že Bratislava je ihriskom socializmu. Stopa v podobe gigantických panelových sídlisk, monumentálnych reprezentatívnych budov, súsoší, či celých mestských štvrtí je dodnes viditeľná vo vyššej miere, ako v iných slovenských, či zahraničných mestách.

Prečo by sme teda nemohli turistom aj domácim ukázať, ako vyzerá mesto poznačené socializmom? Prečo ukazovať turistom len historické centrum, veď Bratislava má výnimočnú vlastnosť, ktorú nevyužíva. Prejdite sa alebo preveďte svojich zahraničných kamarátov po miestach, na ktorých stále cítiť duch socializmu. Našou snahou v žiadnom prípade nie je adorovanie minulého režimu, zameriavame sa len na odhalenie zaujímavostí a budov, ktoré by mohli byť lákadlom pre návštevníkov bažiacich po objavovaní nevšedných a bizarných miest.

Cieľom tejto knihy je práve dokázať, aký potenciál Bratislava má práve v bizarných stavbách z obdobia socializmu, a to formou autorských ilustrácií a textov, ktoré budú návštevníka sprevádzať nielen históriou, technickými detailami, ale odhalí aj mnohé zaujímavosti. A nielen to!
Máme radi pekné knihy a chceme, aby sa BLOK stal jednou z nich - preto v nej nájdete viac než 40 autorských ilustrácií, farbičky vytiahnuté zo starých socialistických plagátov, krásne fonty od slovenských a českých dizajnérov, kvalitný papier a kartón drsný ako petržalské paneláky :-)
Čítať viac
Počet strán
160
Väzba
pevná väzba
Rozmer
170×240 mm
Hmotnosť
605 g
ISBN
9788097283704
Rok vydania
2017
Naše katalógové číslo
298164
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Michaela Kompaníková
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

9 hodnotení

7
1
0
0
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Stanislav
Neoverený nákup
10.8.2018
BLOK
Dobrý zámer, vcelku dobrý výber stavieb socializmu a ich grafické spracovanie, zaslúžilo by si to odborne fundovanejšie textové spracovanie. Knihu znevážilo ideologicky podfarbené ironizovanie a zosmiešňovanie tohoto obdobia. To podľa mňa tam nepatrí. Ak autorka cíti potrebu sa o tom takto vyjadrovať, bolo by podľa môjho názoru vhodnejšie zvoliť si na to iný žáner. Čítať viac
Marek
Neoverený nákup
6.1.2018
Krásny obal, chabý obsah
Zaujal ma námet a vizuál pripravovanej knihy, takže ku mne doputovala. Grafické spracovanie je skvelé. Bohužiaľ textový obsah zďaleka nedosahuje úroveň primeranú exkluzivite obalu. Je to vlastne taký priemerný, výrazne subjektívny blog o letmo spoznaných bratislavských stavbách z obdobia socializmu.

Do istej miery by to mohlo byť v poriadku, autorka hneď na úvod upozorňuje, že je laik, nie odborník, že toto nie je "klasický" turistický sprievodca... Akokoľvek, neviem sa zbaviť pocitu, že ide o neadekvátnu "bublinu", ktorá sa vezie na vlne prajnej podobným iniciatívam.

Knihe výrazne chýbal redaktor, recenzent, alebo iná osoba s nezaujatým (ideálne aj odborným) pohľadom, ktorá by autorku usmernila a pomohla dozrieť textu i celému zámeru. Vychytať faktické chyby, opakovania, stereotypy a problematické zovšeobecňovania a pod. Potenciál je, šanca pre ďalšie vydania žije.

Možno len nie som cieľová skupina... priznávam, som architekt a Bratislavčan.
Čítať viac
Samo
Neoverený nákup
27.12.2017
Super sprievodca
Kniha je plná krásnych ilustrácií a zaujímavých informácií- žiadne zdĺhavé encyklopedické údaje ale príjemné čítanie, ktoré vás núti ísť si všetky tie budovy pozrieť naživo. Čítať viac

„To, čím sme boli na začiatku, je iba nejasná farebná škvrna, na ktorú sa dívame z brehu toho, čím sme sa stali.“

Náhodné úvahy - Elena Ferrante, Andrea Ucini (ilustrátor), 2019
Náhodné úvahy
Elena Ferrante, Andrea Ucini (ilustrátor)