Antigony, Ifigénie, Heleny a iné užitočné deje - Stanislava Chrobáková Repar, Fraktál, 2022

15,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Antigony, Ifigénie, Heleny a iné užitočné deje - Stanislava Chrobáková Repar, Fraktál, 2022
Antigony, Ifigénie, Heleny a iné užitočné deje - Stanislava Chrobáková Repar, Fraktál, 2022

Antigony, Ifigénie, Heleny a iné užitočné deje

výber z poézie

Kniha je autorský a súčasne konsenzuálny (autorka – literárna veda – redakcia) výber zo šiestich básnických zbierok poetky Stanislavy CHROBÁKOVEJ REPAR (*1960), ktorá za štyri... Čítať viac

Vydavateľstvo
Fraktál, 2022
Počet strán
144

Kniha je autorský a súčasne konsenzuálny (autorka – literárna veda – redakcia) výber zo šiestich básnických zbierok poetky Stanislavy CHROBÁKOVEJ REPAR (*1960), ktorá za štyri desaťročia svojich tvorivých aktivít ... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

15,00 €

U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 4 – 5 dní

Dostupné v 6 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Veci, ktoré sme vzdali - Lucy Score, AURORA, 2024
Antigony, Ifigénie, Heleny a iné užitočné deje - Stanislava Chrobáková Repar, Fraktál, 2022
15,00 €

Viac o knihe

Kniha je autorský a súčasne konsenzuálny (autorka – literárna veda – redakcia) výber zo šiestich básnických zbierok poetky Stanislavy CHROBÁKOVEJ REPAR (*1960), ktorá za štyri desaťročia svojich tvorivých aktivít (knižne debutovala v r. 1994) vniesla do slovenskej, ale i slovinskej poézie silnú osobnostno-existenciálnu pečať svojich básní. Kritika si všimla najmä autorkino posilňovanie rodovej perspektívy písania, ale tiež výrazný jazykovo-experimentálny „habitus“ jej textov, ktorý ťaží tak z auditívneho, ako aj vizuálneho plánu „prebývania v jazyku“ a postupne sa mení až na slobodnú básnickú performanciu. Poetka sa tak ocitá v samom srdci básnického paradoxu; bez tohto opusu by bola súčasná slovenská poézia zjavne ochudobnená o jednu neopakovateľnú dimenziu svojho sebauskutočnenia.

Kniha je vybavená kvalifikovaným doslovom spod pera literárnej vedkyne Maríny ŠIMÁKOVEJ SPEVÁKOVEJ a obsahuje tiež autorkino Kalendárium s citátmi z recenzií jednotlivých Reparovej diel. Na obálke i vnútri sú použité výtvarné diela Miroslava CIPÁRA, knižný dizajn je dielom Evy KOVAČEVIČOVEJ FUDALA.

Koncepcia edície POIESIS vychádza zo zámeru vydavateľa súhrnne predstaviť slovenskej literárnej a kultúrnej verejnosti tvorbu básnikov a poetiek, narodených zväčša okolo roku 1960 (+ / –), ktorí sa v slovenskej literatúre úspešne pohybujú už piate desaťročie, a okrem iného tak prispieť k vyššej miere ich čitateľskej, kultúrnej i odbornej identifikácie.

„Lyrická subjektka Stanislavy Chrobákovej Repar sa vyznačuje silnou potrebou vydať zo seba autentický ženský hlas, dopĺňa ho však aj potreba stelesňovať čosi ako jeho univerzálnu kvalitu; tá prichádza zďaleka (ako ozvena pôvodnej orálnej kultúry) a odznieva doďaleka, rozkolísavajúc zavedené vzorce správania. Poetka si zároveň plne uvedomuje aj protirečivý dosah takéhoto prístupu, pretože sloboda prekračujúca zaužívané predstavy a obrazce si vždy vyberie svoju daň [...]“ (z doslovu M. Šimákovej Spevákovej).
Čítať viac
Počet strán
144
Väzba
pevná väzba
Rozmer
160×205 mm
Hmotnosť
366 g
ISBN
9788097366926
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1619859
Štýl
romantický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Fraktál
Ostatné
s podporou FPU
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

Ako sa páčila kniha vám?

„Ze života se snaž vyzískat každičkou unci radosti, která jen půjde, vychutnej ji, podrž ji na jazyku. Ale nemarni čas myšlenkama na ztrátu.“

V říši vlka - David Gemmell, 2006
V říši vlka
David Gemmell