Telo/čas hier - Andrew McMillan, Literárna bašta, 2022

14,99 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Telo/čas hier - Andrew McMillan, Literárna bašta, 2022
Telo/čas hier - Andrew McMillan, Literárna bašta, 2022

Telo/čas hier

Písanie Andrewa McMillana je surové a naliehavé. Jeho básne fungujú ako chválospevy mužského tela - mužského priateľstva a mužskej lásky -, sú plné svalov, občas šokujú, vždy sú... Čítať viac

Vydavateľstvo
Literárna bašta, 2022
Počet strán
198

Písanie Andrewa McMillana je surové a naliehavé. Jeho básne fungujú ako chválospevy mužského tela - mužského priateľstva a mužskej lásky -, sú plné svalov, občas šokujú, vždy sú však hlboko dojemné... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

14,99 €

U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 2 – 5 dní

Dostupné v 10 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Maja Lunde: Vládkyňa vetra. Tatran, 2024
Telo/čas hier - Andrew McMillan, Literárna bašta, 2022
14,99 €

Viac o knihe

Písanie Andrewa McMillana je surové a naliehavé. Jeho básne fungujú ako chválospevy mužského tela - mužského priateľstva a mužskej lásky -, sú plné svalov, občas šokujú, vždy sú však hlboko dojemné. Vo svojich intímnych, niekedy až bolestivo úprimných básňach nás autor vracia do obdobia detstva a skorého dospievania. Zisťuje, akými cestami dospievame a ako dorastáme do svojich sexuálnych a dospelých identít. Uvažuje o prechodových rituáloch, o dilemách a traumách, ktoré nás tvarujú - či už ide o poruchy príjmu potravy, masturbáciu, alebo stratu panenstva. Zároveň skúma, ako prostredníctvom tela mapujeme cestu k nájdeniu vlastného ja.

Andrew McMillan (1988) je jeden z najvýraznejších autorov súčasnej mladej britskej poézie. Vydal tri zbierky básní - telo (2015), čas hier (2018) a pandemonium (2021). Za svoju tvorbu získal množstvo významných cien. V súčasnosti pripravuje vydanie svojho debutového románu.

Vydanie knihy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.
Čítať viac
Počet strán
198
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
148×180 mm
Hmotnosť
284 g
ISBN
9788099944726
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1467649
Štýl
duchovný
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Literárna bašta
Ostatné
s podporou FPU
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,3 / 5

3 hodnotenia

1
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie Martinusákov

Poézia, čo tne do živého. Andrew McMillan vie, čo robí.

A robí to kurva dobre.

Konzistentná zbierka poézie, naozaj precízne a autenticky spravená.

Témy, ktoré otvára sú akútne a univerzálne. Telo, jeho zdieľanie; cítenie, prežívanie. Dospievanie, starnutie, kontinuálna a konštantná zmena tela. Mikroskopické prvky - týkajúce sa indivídua - v mozaike širších spoločenských javov.

Ostro grafická práca so zmyslovosťou mi veľmi sadla, bola až invazívna, nedovoľovala uniknúť a odtrhnúť sa.

Krásna práca s nuansou.

Také citlivé vykreslenie mužskosti, až z toho vrieskala ľudskosť. A skúsenosť. Toto musí byť odžité, verím tomu, že je, a bolo to krásne to čítať. Autor to jednoducho robí veľmi dobre a bodka.

Básne boli také vplyvné, že som mu závidela, že som tie najbrilantnejšie pasáže nenapísala ja. A boli také mocné, že vo mne vyvolávali fyzickú reakciu - čo viac si priať.

Budem sa opakovať, ale Telo aj Čas hier sú perfektné zbierky poézie.

Bravo slovenskému prebásneniu Michala Talla. Pátos ho obišiel a neobzrel sa, cit formy aj emócie obsahu sa podarilo zachovať a preniesť až k prijímateľovi.

Užila som si a bola som smutná po dočítaní, že už som prelúskala všetko.

Čítať viac

Recenzie čitateľov

4.8.2023
Názor čitateľa
Básne prakticky nečítam, toto je jedna z mála výnimiek potvrdzujúcich pravidlo, preto aj túto recenziu berte prosím s rezervou. Nebudem klamať, túto zbierku som si kúpil čisto na základe obálky. Ako napovedá názor, zbierka je rozdelená na dve časti, telo a čas hier. Druhá časť sa mi páčila oveľa viac ako prvá. Priznám sa, že v tej prvej časti som niektoré básne asi ani nepochopil a je dosť poznať, že sú staršie. Všetky básne v zbierke sú relatívne krátke a písané voľným veršom, takže občas máte pocit, že čítate kratučké poviedky. Najviac sa mi páčili básne Prvý sexting, Veci vyslovené v šatni a báseň Dôvernosti. Básne sú intímne, úprimné, niektoré ladené optimisticky, iné viac bolestivé. Skrátka také, aký je sám život a hlavne dospievanie. Klobúk dole pred prekladom, myslím, že je naozaj kvalitný. Ak hľadáte niečo nové, niečo mimo komfortnú zónu či skrátka niečo úplne iné, tak táto zbierka určite splní vaše očakávania. Odporúčam ! Čítať viac

„To, čo je viac ako láska, je totiž mlčanie plné porozumenia.“

Ako chutí moc - Ladislav Mňačko, 2016
Ako chutí moc
Ladislav Mňačko