Muž, ktorý kráčal za smrťou - Nora Baráthová, Jadro, 2022

15,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Muž, ktorý kráčal za smrťou - Nora Baráthová, Jadro, 2022
Muž, ktorý kráčal za smrťou - Nora Baráthová, Jadro, 2022

Muž, ktorý kráčal za smrťou

Žil pre druhých a vlastné ideály, zomrel za česť a ešte sa hrdo pozeral svojim vrahom do očí. Jakub Kray. Miloval manželku nadovšetko, ale ktosi mu ju závidel… Čítať viac

1. diel série
Muž, ktorý kráčal za smrťou
Vydavateľstvo
Jadro, 2022
240 strán
3-4 hodiny čítania

Žil pre druhých a vlastné ideály, zomrel za česť a ešte sa hrdo pozeral svojim vrahom do očí. Jakub Kray. Miloval manželku nadovšetko, ale ktosi mu ju závidel… Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

15,90 €

U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 2 – 3 dní

Dostupné v 21 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Profesorka - Freida McFadden, Motýľ, 2024
Muž, ktorý kráčal za smrťou - Nora Baráthová, Jadro, 2022
15,90 €

Viac o knihe

Žil pre druhých a vlastné ideály, zomrel za česť a ešte sa hrdo pozeral svojim vrahom do očí. Jakub Kray. Miloval manželku nadovšetko, ale ktosi mu ju závidel…
Mnohí uhorskí šľachtici na čele s Františkom Rákóczim II. sa postavili proti cisárovi. Pre ich úspech bola dôležitá aj pomoc z cudziny. Prinášame historický román autorky Nory Baráthovej odohrávajúci sa na začiatku 18. storočia, v čase krutých protihabsburských povstaní, hrdých bojovníkov a vznešených dám, odvážnych mužov a osudových rozhodnutí. Víťazstvo nie je vždy sladké, no osud porazených býva krutý v každej dobe.
Čítať viac
Počet strán
240
Väzba
pevná väzba
Rozmer
155×215 mm
Hmotnosť
435 g
ISBN
9788089426676
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1733073
Štýl
historický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
1. diel série
Muž, ktorý kráčal za smrťou
Vydavateľstvo
Jadro
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,5 / 5

4 hodnotenia

3
0
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

8.11.2023
Muž, ktorý kráčal za smrťou sa začína retrospektívnym rozprávaním o osude kežmarského richtára a vyslanca Jakuba Kraya. Následne autorka opisuje celú postupnosť historických udalostí, ktoré viedli k k porážke Rákocziho vojsk a k momentu odsúdenia kežmarských radných pánov na popravu sťatím.

Jakub Kray je pôsobivo vykreslená hlavná postava. Čitateľ nemôže inak, než obľúbiť si jeho zásadový, na smrť verný, prehnane tvrdohlavý charaker. Bol hrdinom, ktorý v kežmarskom ľude vzbudzoval dôveru a v samotných panovníkoch a veliteľoch úctu a obdiv.

Autorke sa podarilo veľmi umne priblížiť zmýšľanie a konanie postáv, vykresliť ich charakter a zároveň čitateľovi poskytnúť informácie potrebné na pochopenie historického kontextu. A to bez toho, aby sa čitateľ cítil zahltený nepotrebným množstvom mien a udalostí. Veľmi pekne tiež priblížila dobové zvyky, atmosféru a spôsob komunikácie a boja v Kežmarku a okolí.

Väčšina deja sa odohráva v priebehu niekoľkých rokov počas Vianoc, ktoré sú pre príbeh symbolické. Stručné, no zato veľavravné opisy zimnej krajiny, naladia čitateľa na nadchádzajúce predvianočné obdobie.

Kniha je smutná, obsahuje veľa krívd, násilia a neprávosti, ktoré boli napáchané na ľuďoch z Kežmarku. No je v nej tiež nádej, optimizmus a nezlomný duch, ktorý v tomto malom mestečku pretrváva dodnes.

Som veľmi zvedavá, aký sled naberú historické udalosti v ďalších častiach tejto série. Knihy od Nory Baráthovej sú čosi špeciálne. Čosi, čo dokáže v slovách obsiahnuť len človek, ktorý dejinami žije. Muž, ktorý kráčal za smrťou je skvelé čítanie a (nielen) pre Kežmarčanov povinná jazda.
Čítať viac
Martina
Neoverený nákup
20.12.2022
Historické romány z Kežmarku
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Nora Baráthová je v Kežmarku obľúbenou a váženou osobnosťou. Vyzná sa v histórii a príbehy píše veľmi pútavo. Mám nejednú jej knihu. Tieto dva romány sú opäť skvelé. Ak máte radi históriu, sú stvorené práve pre vás. Nie je to žiadna nuda, ako by sa to spočiatku zdalo. V knihe Muž, ktorý kráčal za smrťou sa dočítate o kežmarskom richtárovi Jakubovi Krayovi, o jeho manželke a jeho bývalom dobrom priateľovi, no neskôr sokovi v láske, ktorý miloval a stále miluje jeho manželku. Román sa začína retrospektívne - odsúdením troch "buričov" (medzi nimi aj Jakub Kray) na trest smrti za spoluprácu s Františkom Rákóczim. O milosť pre Kraya prišla poprosiť manželka Mária práve jeho soka v láske, no neúspešne. Ten už ako richtár povedal: "Chceš aby som omilostil toho, kto mi vzal šťastie...?" Príbeh ďalej pokračuje pôsobením Jakuba Kraya a jeho priateľov v povstaní na čele s Rákóczim proti cisárovi. V závere knihy Kray umiera rukou kata.
Keď ste niekedy navštívili nádherný Kežmarok, alebo ho plánujete navštíviť, odporúčam vám prečítať tieto knihy, ktoré vám ozrejmia jeho zaujímavú a neľahkú históriu z iného uhla pohľadu.
Čítať viac
Janka
Neoverený nákup
28.11.2022
Román zo slovenského prostredia
Historický román Muž, ktorý kráčal za smrťou a voľné pokračovanie Aj zradcom sa odpúšťa... od spisovateľky Nory Baráthovej, dej sa odohráva na začiatku 18.storočia v Kežmarku, ale nielen tam, v čase krutých protihabsburských povstaní, určite si prídu na svoje tí, ktorí majú radi historické romány a samozrejme nechýba ľúbostný príbeh hrdinu notára a neskôr richtára Kežmarku Jakuba Kraya a jeho milovanej manželky, ktorú mu závidel Martin Dévay. Kto bol M.Dévay - sa dozviete v knihe s pútavým príbehom. Čítať viac

„Predstavivosť je dôležitejšia ako poznanie. Poznanie má svoje hranice, no predstavivosť obsiahne celý vesmír.“

Mysli ako génius - Philippe Brasseur, 2021
Mysli ako génius
Philippe Brasseur