Letný dom, neskôr - Judith Hermann, Artforum, 2023

17,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Letný dom, neskôr

Keď v roku 1998 vyšla v nemeckom vydavateľstve S. Fischer kniha Letný dom, neskôr, spôsobila ošiaľ. Silné a melancholické poviedky so svojským humorom odvtedy očarili viaceré... Čítať viac

Vydavateľstvo
Artforum, 2023
200 strán
3-4 hodiny čítania

Keď v roku 1998 vyšla v nemeckom vydavateľstve S. Fischer kniha Letný dom, neskôr, spôsobila ošiaľ. Silné a melancholické poviedky so svojským humorom odvtedy očarili viaceré generácie a získali punc kultovej knihy... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

17,90 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023

Viac o knihe

Keď v roku 1998 vyšla v nemeckom vydavateľstve S. Fischer kniha Letný dom, neskôr, spôsobila ošiaľ. Silné a melancholické poviedky so svojským humorom odvtedy očarili viaceré generácie a získali punc kultovej knihy.

Zbierka poviedok tento rok oslavuje 25 rokov od prvého vydania. Autorkin štýl, v ktorom dominuje stručnosť a hutnosť, je však stále aktuálny. Letný dom, neskôr je kniha plná intenzívneho prežívania, nezabudnuteľných ikonických postáv a originálnej, magickej a podmanivej atmosféry.

Judith Hermann patrí medzi najčítanejšie autorky súčasnej nemeckej literatúry (1,5 milióna predaných kníh). Zbierka poviedok Letný dom, neskôr, bola jej debutom. Vo vydavateľstve Artforum vyšiel v roku 2021 jej najnovší román Domov.
Čítať viac
Počet strán
200
Väzba
pevná väzba
Rozmer
110×169 mm
Hmotnosť
285 g
ISBN
9788081503924
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1857013
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Nemecko
Vydavateľstvo
Artforum
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,7 / 5

7 hodnotení

5
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

9
Empúzion - Olga Tokarczuk, 2023
Práve čítam
Empúzion

Som povolaním ekonómka, žijem v Lučenci, spolu s partnerom pracujem v jeho prekladateľskej agentúre a vediem malé rodinné vydavateľstvo. Sama som autorkou šiestich kníh. Mám dve deti, starší syn Jakub má takisto literárne črevo. Písaniu sa venujem lod svojich 54 rokov, predtým som na to nemala čas.

Iveta Zaťovičová
Overený nákup
pred šiestimi dňami
Pre mňa veľké prekvapenie. Na autorku som naďabila náhodou, jej štýl ma hneď dostal. Svieže texty: dej plynie prirodzenie a zdanlivo pomaly, pritom je plný zvratov a prekvapivých momentov, nič nie je vopred dané ani jasné, nič otrepané, ani jedna veta, ani jeden dialóg. Veľmi dobré čítanie. Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
8.1.2024
Zaujímavé poviedky zo života
Táto kniha je mojou prvou prečítanou od autorky, ale určite nie poslednou. V tejto zbierke deviatich poviedok píše o smrteľnosti a smrti, vzťahoch, mladosti i starobe, o láske, nevere, samote, jednoducho o živote. Poviedky na mňa pôsobili trošku pochmúrne, ale vystihli to, čo nimi chcela autorka vyjadriť. A čo mi z nich najviac utkvelo v pamäti? Jedna dôležitá myšlienka, ktorá vyplynula z viacerých príbehov, a tým je potreba komunikácie, ktorá medzi niektorými postavami viazla.
Poviedky je náročné písať, pretože vystihnúť podstatu na malom počte strán si vyžaduje istú dávku talentu a jazykovú ,,zručnosť". Aj v tomto prípade určite každý príbeh niekoho osloví, hlavne toho, kto niečo podobné zažil a vie to precítiť. Preto som aj ja vnímala každú poviedku ináč, niektoré postavy ma oslovili a na iné som po dočítaní ich príbehu hneď zabudla. Ale jedno je isté - Judith Hermann píše výborne, s citom, rozhľadom a v tejto knihe ma najviac oslovili poviedky Červené koraly, Hudba Huntera Tompsona a Letný dom, neskôr. Vyskúšajte :)
Čítať viac
35
Sexkomiks - Philippe Brenot, 2017
Práve čítam
Sexkomiks

Som knihomoľka, ktorá číta súčasne aj 5 kníh. Ako prvú knihu som prečítala Pána prsteňov a odvtedy milujem fantasy a čítam, čítam a čítam. Najviac milujem fantasy a non-fiction, ale čítam všetky žánre. Rôzne prečítam 120-160 kníh. Tak ako to ja hovorím, každá kniha má svojho čitateľa len si ho musí nájsť, preto píšem odporúčania, nie recenzie. Viac z môjho sveta nájdeš na Instagrame @denny_medziriadkami @_dennyto

Denisa Tomíková
Overený zákazník
1.12.2023
Za tie roky, čo čítam knihy, som sa stala milovníčkou poviedok. Je pekné vidieť, že autor dokáže posunúť čitateľom svoje posolstvo (doslova) na pár stranách. A presne z tohto dôvodu som siahla aj po tejto útlej knihe "Letný dom, neskôr". Samozrejme, nie je tajomstvom, že som fanúšičkou kníh z vydavateľstva Artforum, tak som sa do nej pustila.

Čakala som, že niektoré poviedky sa mi budú páčiť viac a niektoré menej, pretože takto to väčšinou pri poviedkových knihách mám, ale opak bol pravdou. Hneď prvá poviedka, aj keď sa mi zdala na prvý pohľad veľmi zvláštna, ma chytila za srdce. Dokázala som oceniť zaujímavosť a jedinečnosť každej jednej, ktorú do tejto knihy autorka napísala. Všetky hlavné postavy poviedok sú mladé a sú konfrontované so životom. Z príbehov som cítila konflikt mladosti a starosti, minulosti a budúcnosti. Presne toto má za následok takú melancholickú náladu poviedok a zároveň aj nádej v budúcnosť. Autorka v poviedkach čitateľovi niekedy až tak filozoficky a medzi riadkami ukazuje, aká je láska krehká, čo je v živote dôležité a ako ľahko sa tieto dôležité veci môžu zo života človeka vytratiť. A naviac sa mi páči, že autorka dokázala aj do ťažkých tém zakomponovať humor, vďaka ktorému som sa časti pri čítaní uškrnula.

Páči sa mi autorkin štýl písania a aj to, že sa zbytočne nerozpisuje, ide priamo k veci, upriamuje pozornosť čitateľa presne na to, čo mu chce povedať či ukázať. A tá jej originálna a zvláštne špecifická atmosféra je čerešnička na torte môjho celkového dojmu. 

Odporúčam ti, siahni po nej, ak hľadáš niečo zaujímavé krátkeho rozsahu, nechceš čítať zbytočné omáčky a chceš mať zaujímavý čitateľský zážitok. Odporúčam ju aj na cestovanie, nie len kvôli malému formátu, ale aj kvôli rozsahu poviedok. Jednu stihneš prečítať za pár minút a máš naraz jeden kompletný zážitok.
Čítať viac
16.8.2023
S Judith Hermann som mala vďaka jej útlučkému románu Domov vynikajúci zážitok, a tak som nad touto poviedkovou zbierkou neváhala jedinú sekundu. Autorka píše tak nesmierne pútavo, že sa ani nestihnete čudovať, kedy ste sa do jednotlivých príbehov tak ponorili. Najviac mi na nich imponoval fakt, že som prichádzala do styku s obyčajnými ľuďmi, ktorí chybovali jedna radosť, ktorí nevedeli, či to, čo práve teraz robia, je správne alebo nie, ktorí tápali životom a snažili sa z neho vykľučkovať aspoň z časti takí, akí boli predtým. Nečakajte teda žiadnych superhrdinov s dokonalými životmi a dokonalými wannabe problémami, Judith vždy a všade zobrazuje realitu na jednu stranu krutú, no na druhú stranu takú krásnu.

Autorka sa bravúrne popasovala so skutočne náročnými témami a ukázala, že všetko, nech to sprvu pôsobí akokoľvek nemožne, sa dá poňať s humorom. Presne to sa mi na jej poviedkach tak veľmi páčilo – aj tej najväčšej tragédii dokázala dať veselý podtón a z melancholickej situácie sa razom stala zábavná... teda aspoň z časti. Aby toho nebolo málo, Judith príbehy okorenila takou silnou dávkou nádeje, viery v lepšie zajtrajšky a úprimnosti, až sa nedalo inak, len sa do jej rozprávania totálne zamilovať.
Čítať viac

Vydavateľstvo Artforum

Čítať viac

„Bola jeho Polárkou, pevným bodom, okolo ktorého sa krútil celý jeho svet. Bol presvedčený, že pokým bije srdce jemu alebo jej, ich osud bude nerozlučne spojený.“

Trója - Pád kráľov - David Gemmell, 2012
Trója - Pád kráľov
David Gemmell