Denníky
E-kniha

1931 - 1949

George Orwell patril k tomu typu ľudí, ktorým sa zvykne hovoriť homo scribens – človek píšuci. Dokladom toho sú aj jeho denníky, ktoré sú predovšetkým náčrtmi úvah, nápadov,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Premedia
328 strán
5-6 hodín čítania

George Orwell patril k tomu typu ľudí, ktorým sa zvykne hovoriť homo scribens – človek píšuci. Dokladom toho sú aj jeho denníky, ktoré sú predovšetkým náčrtmi úvah, nápadov, postrehov, pozorovaní, dojmov či myšlienok, ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

9,90 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Karin Lednická:Šikmý kostel: Třetí díl. Bílá vrána, 2024

Viac o e-knihe

George Orwell patril k tomu typu ľudí, ktorým sa zvykne hovoriť homo scribens – človek píšuci. Dokladom toho sú aj jeho denníky, ktoré sú predovšetkým náčrtmi úvah, nápadov, postrehov, pozorovaní, dojmov či myšlienok, ktoré neskôr spracovával vo svojej esejistike, literárnej kritike, recenziách a samozrejme v románoch. V tomto zmysle sú nielen reflexiou jeho osobného, či emocionálneho života, ale aj jeho života ako človeka spoločenského, angažovaného, kritického, sociálne cítiaceho a poznávajúceho.

Kniha predstavuje vnútorný život spisovateľa, ktorý definoval politické myslenie dvadsiateho storočia. Denníky zaznamenávajú Orwellove mladícke cesty medzi baníkmi a kočovnými robotníkmi, desivý vzostup totalitarizmu, hroznú drámu druhej svetovej vojny, ale aj jeho zdravotné problémy a pozorovania prírody.

Výber z Orwellových denníkov sa zameriava hlavne na predvojnové a vojnové obdobie, t.j. roky 1936 až cca 1946, pretože ide o ich nosnú časť. Práve v nich sa najvýraznejšie prejavujú Orwellove osobné, politické a spoločenské postoje, vďaka ktorým prekročil svoju dobu. Denníky rozširujú intelektuálne a čitateľské poznanie diela tohto autora na Slovensku. Sú komplementárnou súčasťou výberu z Orwellovho publicisticko-esejistického diela Tak to vidím ja a pripravovaného výberu z jeho korešpondencie.
Čítať viac

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

21

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený zákazník
27.10.2023
19.10.1940: „…každé ráno podpaľujem v kachliach vlaňajšími novinami a vždy na krátky okamih zahliadnem, ako sa optimistické titulky menia na dym.”

Orwellovu tvorbu mám rada, preto som na jeho Denníky bola veľmi zvedavá. Písal ich v rokoch 1931 až 1949 a sú plné úvah, pozorovaní, postrehov, dojmov a nápadov, z ktorých potom vycházdal pri písaní románov, esejí a ďalších prác. Zachytávajú dobovú atmosféru a jeho osobný život, názory a presvedčenia.

Prekvapilo ma, aký život Orwell viedol. Zápisky začínajú jeho „bezdomoveckou etapou”, keď si namiesto pohodlného zamestnania vybral túlať sa po krajine a za pár drobných zarobených na chmeľových brigádach žil s chudobou v drsných podmienkach.

Neskôr sa síce zamestnal ako učiteľ na súkromnej škole, no pre zdravotné problémy s prácou skončil a opäť sa vydal do terénu spoznávať život anglických robotníkov a baníkov v priemyselných oblastiach, aby získal materiál na ďalšiu tvorbu.

Denníky postupne reflektujú meniacu sa Európu, k podľa mňa najzaujímavejším častiam patria zápisky z I. a II. svetovej vojny, ktoré tieto časy zachytávajú z pohľadu bežných ľudí, obklopených propagandou, ako vtedy žili, ako reagovali na nálety, ako rozmýšľali… Presne také tie detaily, ktoré sa na hodinách dejepisu nerozoberajú, no veľa povedia o tom, ako veľké udalosti dejín ovplyvňujú životy jednotlivcov.

Niektoré Orwellove názory ma celkom prekvapili, fascinovalo ma však hlavne to, ako svoje každodenné skúsenosti pretavil do svojich diel a skvelý bol aj edičný predslov, krátke poznámky ku každému obdobiu denníkov, a tiež chronologický prehľad jeho života a tvorby na záver. Zaujímavé čítanie!
Čítať viac

George Orwell

Čítať viac

Vydavateľstvo Premedia

Čítať viac

„Člověk odjakživa bojuje, aby měl co jíst. Honba za potravou je zoufalé břemeno zvířecí mysli. Člověk se musí nejdřív najíst a pak teprve může snít, musí mít plný žaludek a pak teprve může milovat.“

Elantris - Brandon Sanderson, 2017
Elantris
Brandon Sanderson