Řecké štěstí - Kateřina Panou, Cosmopolis, 2023

11,64 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Řecké štěstí - Kateřina Panou, Cosmopolis, 2023
Čítaná
Řecké štěstí - Kateřina Panou, Cosmopolis, 2023

Řecké štěstí
Čítaná

Autorka žije už déle než pětadvacet let v řeckém kraji Epirus, provdala se tam, založila rodinu a našla štěstí. Řecké štěstí. Zemi zná jako málokdo jiný, a protože tradiční... Čítať viac

Vydavateľstvo
Cosmopolis, 2023
264 strán
4-5 hodín čítania

Autorka žije už déle než pětadvacet let v řeckém kraji Epirus, provdala se tam, založila rodinu a našla štěstí. Řecké štěstí. Zemi zná jako málokdo jiný, a protože tradiční Řecko, které ji kdysi okouzlilo, postupně mizí, rozhodla se o něm psát... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Výborný stav
  • Čeština

11,64 €

Na sklade
Posielame ihneď

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Oceňme spoločne krivky našej planéty - Martinus, 2024

Viac o knihe

Autorka žije už déle než pětadvacet let v řeckém kraji Epirus, provdala se tam, založila rodinu a našla štěstí. Řecké štěstí. Zemi zná jako málokdo jiný, a protože tradiční Řecko, které ji kdysi okouzlilo, postupně mizí, rozhodla se o něm psát –⁠ o jeho zvycích, tradicích i historii, ale také třeba o jazykových záludnostech a úskalích života v cizí zemi.


Z obsahu knihy Řecké štěstí
Mimo jiné se dozvíte:

Proč se Řekové zdají tak šťastní a bezstarostní
Jaká jsou tradiční řecká jídla
Jaké mají v Řecku vánoční cukroví a recepty na ně
Jaký mají Řekové vztah ke zvířatům
Proč mají Řekové Dušičky dvakrát za rok
Proč Řekové věří na úterý třináctého
Čítať viac
Počet strán
264
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×190 mm
Hmotnosť
462 g
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1882767
Štýl
cestopisný
Jazyk
čeština
Pôvod
Česko
Vydavateľstvo
Cosmopolis
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

5 hodnotení

0
5
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

23

Milujem knihy. Verím, že nie čitateľ si vyberá knihu, ale každá kniha nás osloví a príde k nám práve vtedy, kedy potrebujeme. A ak nie, ešte nedozrel jej čas :) Hovorí sa: "Povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si!" :) https://knihujeme-s-veron.webnode.sk/

Veronika Posová
Overený zákazník
12.8.2023
Náhľad do života v Grécku
Grécko ma odjakživa fascinovalo nie len svojou bohatou históriu, ale po tom, ako som prvýkrát navštívila túto krajinu na dovolenke aj svojou nezmazateľnou identitou medzi ostatnými národmi.

Keď som preto videla v ponuke vydavateľstva knihu Řecké štěstí a prečítala som si, že ide o osobné zážitky autorky, neváhala som a knihu som si chcela prečítať. Vždy sa rada pozriem na krajinu aj očami niekoho, kto tam dlho žije a vie nám, turistom, ukázať aj iné stránky našich obľúbených krajín.

Autorka žije v Grécku už cca 25 rokov, zvyklosti krajiny preto pozná už naozaj dokonale, a rozhodla sa s nimi podeliť najprv na svojom blogu, no pre jeho veľký úspech je príbehy vyšli aj knižne. Musím povedať, že je to miestami cítiť, príbehy sú krátke a čítajú sa naozaj dobre, no keď čítate viac príbehov za sebou, miestami máte pocit, že niektoré veci už viete a opakujú sa.

Napriek tomu sa mi príbehy pani Kateřiny čítali veľmi dobre, všetko podáva z pohľadu našej kultúry - hlavne teda porovnávanie rozdielností medzi nami, či už v spôsobe života, pristupovaniu k školstvu a výchove, či napríklad aj náboženstvu. Autorka sa však nesnaží ukázať všetko ružové, ale otvorene a priamo pomenúva aj negatívnejšie stránky krajiny.

Recepty, fotografie a osobné zážitky tomu pridávajú šmrnc, niektoré príbehy ma bavili viac, iné menej, ale v konečnom dôsledku bola kniha krásnym nazretím do života v tejto krajine a s vysporiadaním sa nie len kultúrnych rozdielov, ale častokrát aj šokov. Ak vás zaujímajú "cestopisy" trochu inak, a viac vás fascinuje život v tejto krajine, ako turistické typy na výlety, určite si knihu prečítajte.
Čítať viac
28.5.2023
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Česká blogerka Kateřina Panou žije viac než 25 rokov v kraji Epirus - v gréckej dedine Anthousa, neďaleko prímorského mestečka Parga. V Grécku našla nielen svoju lásku k mužovi, ale aj k celej krajine. Aj keď začiatky v cudzej zemi neboli ľahké, Kateřina si tu vybudovala rodinu a našla priateľov, spoznala novú kultúru, tradície a zvyky, históriu krajiny i mentalitu jej obyvateľstva. A o tom všetkom sa s nami rozhodla podeliť na blogu, z ktorého vznikla kniha Řecké štestí.

V úvodných kapitolách nás autorka oboznamuje o tom, ako sa spoznala so svojím gréckym manželom Kastom. Keďže odjakživa veľmi rada cestovala, práve Grécko ju niečím upútalo, a to až do takej miery, že sa rozhodla natrvalo presťahovať z Prahy a založiť si rodinu v Grécku. Postupne opisuje ako mali ako novomanželia problémy so stavbou domu či čo všetko sa dialo keď sa "dostavili" deti.

Kateřina veľmi vrúcne a s láskou opisuje túto malebnú krajinu. Okrem vtipných príhod s miestnymi, ktoré často vznikali aj "vďaka" vtedy ešte rečovo málo zdatnej Kateřine, nám prináša pohľad do tradícií, zvykov, náboženstva i povier, ktorým tu obyvatelia dávajú veľkú váhu. Táto oblasť je s výnimkou turistickej sezóny veľmi pokojná a tichá. Obyvatelia sú tu veľmi prívetiví a pohostinní a rodinné a priateľské hodnoty si tu veľmi uctievajú.

Autorka nás okrem predností tejto krajiny oboznamuje s tým, že postupná modernizácia mení aj tradičné Grécko. Horskí obyvatelia pomaličky vymierajú a všetko potomstvo sa sťahuje skôr do mestských častí. Taktiež v knihe poukazuje aj na rozdielnosť medzi mentalitou a spôsobom života v Grécku a Česku. Je možné povedať, že Grécko je viac otvorenejšie, živé a hlavne slobodné, nespútané a temperamentné.

Táto kniha bola veľmi inšpirujúca a prostredníctvom nej som mala možnosť nahliadnuť na Grécko z úplne iného pohľadu. Ako píše Kateřina: "Ta obrovská láska k Řecku vás tu pohltí, přijme vás ve svoji náruč a už nepustí" tak rovnako ma táto kniha pohltila, a to až do takej miery, že s určitosťou viem, že Grécko navštívim. A ktovie, možno to bude práve oblasť Epirus, ktorú si zvolím za cieľovú destináciu. Ďakujem Kateřina, čítanie bolo naozaj krásne a inšpirujúce.
Čítať viac
4

Po dvaceti letech jsem se konečně vrátila k mé dávné lásce - čtení. Čtu knížky různých žánrů - romantické, krimi, thriller, fantasy...

Eva Francová
Overený zákazník
8.5.2023
Autorka vždy ráda cestovala a osud tomu chtěl, že nakonec skončila v Řecku, kde si i založila rodinu a potkala Řecké štěstí. Jelikož ji mrzí, že pomalu mizí tradiční Řecko, rozhodla se ho připomenout na svém blogu a později i v knize.

Mám ráda cestopisy a životopisy a tato kniha mi rovnou přinesla oba žánry. S Kateřinou jsem se přenesla do Řecka, dozvěděla jsem se jací jsou Řekové, jaké je s nimi soužití, rozdíly oproti Čechům, ale také jsem si přečetla o jejich tradicích, zvycích, legendách a historii.

Je to psáno vtipně, svižně, žádné zdlouhavé pasáže. Délka jednotlivých příběhů mi maximálně vyhovovala, žádné zbytečnosti, dozvěděla jsem se vše potřebné. Otáčela jsem stránku za stránkou a chtěla číst dál.

Osobní zážitky Kateřiny byly někdy úsměvné, jindy napínavé až dechberoucí. Při popisování prvního zemětřesení jsem měla slzy na krajíčku.

Kniha je doplněna o krásné fotografie, které Vás nalákají k výletu do Řecka. Při čtení jsem si hledala na mapách, kde se zrovna nacházíme, procházela si další obrázky z oblasti Epirus a dokázala jsem si představit, že bych tam klidně nějaký ten čas pobyla.

Pokud se chcete dozvědět více o této krásné zemi, i o tom, jak se tam autorka dostala, rozhodně po této knize sáhněte.
Čítať viac

Vydavateľstvo Cosmopolis

Čítať viac

„Päť minút. Toľko stačí na to, aby sa vám zrútil svet.“

Končí sa to nami - Colleen Hoover, 2022
Končí sa to nami
Colleen Hoover