Žižek a tí druhí - Peter Takáč, Horská lucerna, 2023

9,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Žižek a tí druhí - Peter Takáč, Horská lucerna, 2023
Žižek a tí druhí - Peter Takáč, Horská lucerna, 2023

Žižek a tí druhí

Ideológia v postideologickej dobe

Debutová kniha Petra Takáča, ľavicového filozofa a popularizátora filozofie Slavoja Žižeka, sa venuje otázke čomu dnes veríme, v dobe po konci veľkých ideológií. Čím sa... Čítať viac

Vydavateľstvo
Horská lucerna, 2023
Počet strán
114

Debutová kniha Petra Takáča, ľavicového filozofa a popularizátora filozofie Slavoja Žižeka, sa venuje otázke čomu dnes veríme, v dobe po konci veľkých ideológií. Čím sa riadime, keď tvrdíme, že ničomu neveríme a ako sú zbytky... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

9,90 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 7 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Tomáš Forró: Spev sirén. Absynt, 2024
Žižek a tí druhí - Peter Takáč, Horská lucerna, 2023
9,90 €

Viac o knihe

Debutová kniha Petra Takáča, ľavicového filozofa a popularizátora filozofie Slavoja Žižeka, sa venuje otázke čomu dnes veríme, v dobe po konci veľkých ideológií. Čím sa riadime, keď tvrdíme, že ničomu neveríme a ako sú zbytky našej viery sústredené v utópii o liberálnej demokracii. Žižekovo skúmanie ideológie autor vníma v nadväznosti na filozofickú tradíciu a opiera sa pri tom o pomerne komplikovaný kategoriálny aparát lacanovskej psychoanalýzy, ako sú viera, jazyk a symbolický poriadok.
Čítať viac
Počet strán
114
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
135×200 mm
Hmotnosť
180 g
ISBN
9788097440565
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1898811
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Horská lucerna
Ostatné
s podporou FPU
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Jakub Korn
Neoverený nákup
17.6.2023
Vynikajúci úvod do diela zložitého autora
K tejto novej knihe som sa dostal včas vďaka šťastne náhodnému zoznámeniu sa so samotným autorom Petrom Takáčom počas worshopu na Filozofickej Fakulte UPJŠ v Košiciach. Rád by som autorovi takýmto spôsobom poďakoval za príjemný rozhovor, ktorý sa azda nekonal posledný raz, a za jeho odporučenie prečítať si jeho dielo.
Kniha je napísaná a rozdelená veľmi súvislo a zrozumiteľne. Myšlienky Slavoja Žižeka sú artikulované a sformované takým spôsobom, že aj úplný začiatočník v jeho filozofii a vo filozofii vôbec porozumie nielen Žižekovi samotnému vo všeobecnosti, ale aj tým mysliteľom, od ktorých čerpal inšpiráciu (napr. Hegel, Marx, Lacan atď.). Okrem toho autor vo mne popudil záujem preskúmať Žižeka a jeho inšpirácie v originálnom prevedení.
Zároveň musím vyjadriť melancholický žiaľ nad bolestivo výstižnou interpretáciou sveta, nesúcou sa cez Žižekov pohľad perom Petra Takáča. Považujem to, aspoň na akademické pomery, za surové pomenovanie toho, čo sa bežnému človeku ťažko všíma a artikuluje v jednotlivé momenty. Autorov žurnalistický prínos jednoznačne dokáže vyobraziť čitateľovi to, čo sa nám snaží slovinský filozof povedať.
Moja otázka (alebo skôr súhrn otázok) do diskusie znie takto: Žižek v jednom interview slávne obrátil Marxovu jedenástu tézu o Feuerbachovi: "Možno sme sa v 20. storočí priveľmi snažili zmeniť svet a teraz nadišiel čas vyložiť ho do základov. (s. 22, 100)" Kedy však potom budeme vedieť, ak nastane čas prestať svet iba vykladať a znova ho marxovsky meniť? K čomu musíme v tomto ideologickom svete prv dospieť? Nakoľko je možné to vôbec určiť?
Čítať viac

„Řekl jsem již, že metafory jsou nebezpečné. Láska začíná metaforou. Jinak řečeno: láska začíná ve chvíli, kdy se žena vepíše svým prvním slovem do naší poetické paměti.“