Nová kuchárska kniha - Terézia Vansová, Občianske združenie KUL-TUR Zvolen, 2018

15,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Nová kuchárska kniha

OZ KUL-TUR Zvolen vydáva po reprinte monografie DETVA z roku 1905, v poradí už druhú knihu ako faksimile - teda v podobe, ako vyšla v pôvodnom vydaní. Nová kuchárska kniha... Čítať viac

Vydavateľstvo
Občianske združenie KUL-TUR Zvolen, 2018
Počet strán
414

OZ KUL-TUR Zvolen vydáva po reprinte monografie DETVA z roku 1905, v poradí už druhú knihu ako faksimile - teda v podobe, ako vyšla v pôvodnom vydaní. Nová kuchárska kniha Terézie Vansovej, uzrela svetlo sveta prvý raz v roku 1914. V rámci vtedajšieho. Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v jednej knižnici. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania
Nová kuchárska kniha - Terézia Vansová, Tatran, 2022
Pevná väzba s prebalom
Slovenčina, 2022
Na sklade > 5 ks

24,90 €

Naši škriatkovia odporúčajú

Veci, ktoré sme vzdali - Lucy Score, AURORA, 2024

Viac o knihe

OZ KUL-TUR Zvolen vydáva po reprinte monografie DETVA z roku 1905, v poradí už druhú knihu ako faksimile - teda v podobe, ako vyšla v pôvodnom vydaní. Nová kuchárska kniha Terézie Vansovej, uzrela svetlo sveta prvý raz v roku 1914.

V rámci vtedajšieho územia Slovenska išlo vôbec o prvú knihu svojho druhu, ktorá predstavila približne 1000 receptov gazdiniek z konca 19. a začiatku 20. storočia. Jedlá takto spísané, pripravovali vo veľkej časti mestských i vidieckych domácnosti naše prastaré mamy. Tieto recepty sú živé ako slovenské tradičné jedlá a postupy dodnes. Bol to na tú dobu pozoruhodný počin, ktorý vyšiel v nasledujúcich rokoch v niekoľkých vydaniach a najmä v medzivojnovom období sa podľa neho v slovenskej kuchyni riadili ďalšie generácie žien i mužov. "Vansovej kuchárska kniha vyšla v reedícii naposledy v 90. rokoch 20. storočia. My sme sa rozhodli opäť po čase túto vzácnu knihu vydať, nie však iba prepisom receptov, ale v rovnakej podobe, v akej kuchárka vyšla v roku 1930 u nakladateľa a kníhkupca F. Klimeša v Liptovskom sv. Mikuláši. Aj keď s ročným spozdením, ale vydávame ju pri príležitosti 160. výročia narodenia autorky a 75. výročia jej smrti. Terézia Vansová (1857-1942) bola jednou z najvýznamnejších slovenských spisovateliek, predstaviteľka prvej generácie realizmu na Slovensku, zakladateľka ženského časopisu Dennica, funkcionárka Živeny, podporovateľka ochotníckeho divadla a etnografka.
Čítať viac
Počet strán
414
Väzba
pevná väzba
Rozmer
140×200 mm
Hmotnosť
486 g
ISBN
9788097185930
Rok vydania
2018
Naše katalógové číslo
314953
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Občianske združenie KUL-TUR Zvolen
Pre koho
pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

8 hodnotení

7
0
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Peter Bobčák
Overený nákup
20.11.2023
kniha je pripravená ako vianočný darček kniha je pripravená ako vianočný darček
kniha je pripravená ako vianočný darček pre manželku, ktorá sleduje podobné knihy
Bude ju čítať až po štedrom dni
Čítať viac
5

Učiteľ, ktorý má veľmi rád knihy a čítanie. Škoda len, že popri školsko-rodičovských povinnostiach toho času až tak veľa nie je, ale snažím sa ho dobiehať aspoň cestou do a z práce. :)

Peter Dérer
Overený nákup
30.12.2022
Kuchárka "starodávna"
Túto kuchársku knižku vypátral nás otec ako darček pre maminu na Vianoce. Už pri prvom pohľade na ňu v martinus-e sa mi veľmi pozdávala. Obsahovala staré recepty, ktoré si pamätajú naše starké aj mamky. Knižku sme kúpili a Ježiško priniesol pod stromček. Prvý dojem našej mamky bol naozaj zaujímavý. Ako si ju tak listovali z očí ste vyčítali naozaj radosť a zároveň prekvapenie z receptov, ktoré sa tam nachádzali. Však aj samotná Em reakcia :"Tak to musíte všetky tieto recepty, ktoré som si posťahovala do počítača vymazať :) :)" prezrádzala radosť. Aj samotná obálka už na prvý pohľad vyzerá tak starodávne, čo je naozaj super a vyzerá krásne. Keď sa začítate do receptov, tento pocit starodavnosti pretrvá. Pre ľudí, ktorí majú radi retro a starodávne recepty skvelá voľba. Odporúčam :) Čítať viac
29.8.2022
Klenot slovenskej kuchyne
Pozývam vás na domáci oškvarkový pagáč, hrnček dobrého mätového čaju a náhľad na hotový klenot spomedzi slovenských kuchárskych kníh.

Hneď, ako som na stránkach Tatranu zbadala obálku Novej kuchárskej knihy, hneď v tom momente som sa vrátila do detstva. Pamätám si samú seba, ako stojím v špajzy starej mamy a listujem si jej kulinárskym pokladom. Pamätám si stránky zapísané poznámkami a doplnenými receptami. Z knihy bolo už v tom čase jemné šalátové vydanie, no stále zastávala čestné miesto medzi kuchárkami.

Toto nové vydanie vzdáva česť našej histórii. Zachováva odkaz starých a prastarých mám. A či mi veríte, či nie toto vydanie sa stane tým “mojim” knižným pokladom.

Kniha Terézie Vansovej je doplnená fotografiami kuchynskéjo vybavenia danej doby, ako aj pár fotiek samotnej autorky. Slovo na úvod napísala Jana Piroščáková a doslov Jozef Koleják. Vďaka nim máme možnosť lepšie chápať náležitosti kuchýň dôb minulých a dozvedieť sa málo známe, no vskutku zaujímavé informácie.

Celý receptár je rozdelený na 26 častí. Budem citovať z úvodu a zopakujem, že autorka pristupovala k čitateľkám takpovediac mamičkovsky a všetko im pekne vysvetlila. Napríklad, ako treba húske pri príprave odseknúť hlavu, krídla a vybrať droby. Okrem toho sa, ale dočítate aj o zásadách stolovania, že čistý biely obrus je základ a pani Vansová vám napíše, čo by ste, ako správna gazdinka mali mať vždy poruke.

Jedna vsuvka mojej maličkosti. Sekcia múčniky. Hotová zlatá baňa. Ak ste niekedy rozmýšľali, ako sa volá a pripravuje ten výborný babkin koláč z vášho detstva, tu s najväčšou pravdepodobnosťou objavíte jeho recept.
Čítať viac
Monika
Neoverený nákup
31.7.2022
Nová kuchárska kniha je plná receptov z kategórie "ako od babičky". Ide totiž o tradičné recepty, zozbierané od čitateliek časopisu Dennica, ktorý založila koncom devätnásteho storočia spisovateľka Terézia Vansová a hoc majú mnohé viac ako sto rokov, stále nestrácajú na aktuálnosti a určite sa ocitajú aj na našich stoloch. Možno v nej nájdete dokonca aj nejaký váš starý rodinný recept.
.
Recepty sú zväčša stručné, niekedy obsahujú len zopár surovín, čo reflektuje dobu, podmienky a možnosti, ktoré mali vtedajšie kuchárky a kuchári. Niektoré ingrediencie vás možno na druhej strane prekvapia.
Ak máte doma aj vy nejaký starý, ručne písaný receptár po babičke, či prababičke, uvidíte, že formou a obsahom sa bude veľmi ponášať na túto kuchárku.
.
Okrem receptov tu nájdete aj zaujímavé informácie o tom, ako sa voľakedy stolovalo, ako fungovala obsluha, či o zaužívaných pravidlách správania sa pri stole ...
.
Kniha obsahuje aj "retrográdny" slovníček. A tak, hoc je písaná našou, modernou rečou, viete sa vrátiť do minulosti, keď egreš bol pôlka, či užiariť znamenalo opiecť.
Čítať viac
Dušan
Neoverený nákup
9.2.2019
Som maximálne spokojný...
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Výborná kniha nielen čo sa týka receptov, ale aj ako pohľad do histórie stolovania a možností domácností pri príprave jedál z dostupných surovín. Ďakujem???? Čítať viac

Terézia Vansová

Čítať viac

„Nie je podstatné, akí sme odolní voči cudzej sile. Dôležité je, akí sme silní voči vlastnej slabosti.“

Tam Tam Tri - Boris Filan, 1999
Tam Tam Tri
Boris Filan