Spútaná životom
E-kniha

Marianna má tesne pred štyridsiatkou a vo voľnom čase uniká pred každodennou realitou do sveta kníh. Svoj život venuje rodine, ale vo vnútri je veľmi osamelá, zranená a len... Čítať viac

Vydavateľstvo
Marenčin PT, 2022
256 strán
4-5 hodín čítania

Marianna má tesne pred štyridsiatkou a vo voľnom čase uniká pred každodennou realitou do sveta kníh. Svoj život venuje rodine, ale vo vnútri je veľmi osamelá, zranená a len ťažko nadväzuje medziľudské vzťahy... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

11,90 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Marianna má tesne pred štyridsiatkou a vo voľnom čase uniká pred každodennou realitou do sveta kníh. Svoj život venuje rodine, ale vo vnútri je veľmi osamelá, zranená a len ťažko nadväzuje medziľudské vzťahy. Zraniteľnosť zakrýva sarkazmom a nikomu nedovolí preniknúť za múry, ktoré si okolo seba postavila. Až kým sa nespozná s Michalom, ktorý je jej natoľko podobný... Problémy sa však na ňu valia z každej strany a je len na nej ako a či ich ustojí. Spútaná životom nie je len pohľad do vnútra zrelej ženy, ale aj príbeh o súkromných bitkách, ktoré každý z nás musí občas vybojovať.
Čítať viac
Počet strán
256
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1696233
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Marenčin PT
Pre koho
pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

14 hodnotení

8
3
3
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

9.5.2023
Na knižočku som sa tešila, nakoľko prvá kniha od tejto autorky ma veľmi zaujala. Spútaná životom je však úplne iná.
Z môjho pohľadu je to až desivo reálny príbeh z množstva domácností na Slovensku. Trošku ma mrzí, že autorka siahla po opisoch nudných každodenných činností a tieto pasáže sa dosť často opakovali. Tak isto ma nenadchli ani opisy uličiek, ktoré hlavná postava navštívila, či už s najlepšou priateľkou, alebo neskôr, sama, v Prahe. Toto proste nebolo pre mňa.
.
Autorka zasiahla aj do témy šikany na škole a mňa by zaujímalo, či sa takto dá čosi také zakryť samotnou riaditeľkou školy, ak ide o šikanu zo strany syna známej osoby. Výber témy dobrý, zaujímavý.
.
Hlavná hrdinka má v príbehu ozaj náročnú prácu, rutinný život a nie je ochotná nič meniť. Mala som pocit, akoby celý čas čakala na pomyselné posledné TRI kvapky v pohári, kým vybuchne, kým bude ochotná čosi riešiť. Keď sa za celkom vtipných okolností spozná s Michalom, jej život sa začne meniť, a tak isto nájde aj spôsob, ako trochu upúšťať paru myšlienok z jej hlavy.
.
Páčilo sa mi, že vzťah hlavnej hrdinky a Michala ma naozaj prekvapil, páčilo sa mi puto, ktoré si vybudovali, spôsob, akým komunikovali a v čom nachádzali obaja útechu. Ich vzájomná komunikácia ma naozaj bavila a na tieto časti, kedy vytiahla mobil, som sa obzvlášť tešila.
Čítať viac
3

Som introvertná duša, ktorá sa najlepšie cíti s knihou v ruke. Popri čítaní sa venujem fotografovaniu, je to také moje hobby, ktorému chcem postupne venovať viac času a zdokonaľovať sa. Okrem toho, rada trávim čas so zvieratami a staraním sa o rastliny, ktoré zachviľu zaplnia väčšinu mojej izby.

Veronica Faye
Overený zákazník
1.11.2022
Príjemná kniha
Kniha je príjemným príbehom z každodenného života, ktorá prináša úsmevné, aj smutnejšie pasáže.
Dej plynulo napredoval a postupne nám odhaľoval ďalšie a ďalšie časti zo života hlavnej hrdinky a spoznávanie nového druhu kamarátstva.
Marianna je knihomoľka a tak sa počas deja stretávame s rôznymi odporúčaniami na knihy (aj keď skôr také klasické).
Najviac sa mi páčil kamarátsky vzťah Marianny a Michala, ktorý bol veľmi pekne vykreslený a autorka skvelo poukázala na to, že aj medzi mužom a ženou existuje priateľstvo.
Schuti som sa zasmiala, pri niektorých situáciach, najmä asi pasáž s kaprom, cestovateľské časti boli tiež dobré.
Epilóg bol dokonalá bodka za príbehom.
Autorke sa podarilo vyrozprávať veľmi pekný príbeh, ktorý pôsobí reálne, nakoľko sa v ňom rozoberajú každodenné starosti aj radosti a rôzne situácie, ktoré sa dejú aj okolo nás.
Čítať viac
8.10.2022
Taký zo života...nesklamal, nad očakávania :-)
Výborná oddychovočka na dlhé jesenné večery k tomu šálka čaju alebo dobrého vareného vínka...
Prečítaná za večer...
Príbeh zo života pre mnohých možno obyčajný, no pre mňa zaujímavý a nápaditý... nakoľko hlavná hrdinka bola moja menovkyňa a rovnako milovala knihy ako JA, zhltla som tento príbeh na jeden jediný dych...
Ani chvíľu ma nenudil...takže ďakujem autorke za príjemný víkendový relax, ktorý som si naplno užila s jej príbehom...
Určite ODPORÚČAM
Čítať viac
21
Overený zákazník
17.9.2022
Kniha, od ktorej sa neodrhnete
Neočakávajte plno prekvapujúcich zvratov, ale nechajte sa unášať životom spolu s hlavnou hrdinkou Mariannou.
Autorka totiž poukazuje na monotónnosť života, ktorá môže uväzniť každého z nás. Nefunkčné manželstvo, dlhý pracovný čas a starostlivosť o dieťa môže dokonca viesť k zanedbávaniu seba samého.

Autorka tu rozpracovala aj šikanu, dokonca v dvoch formách - na pracovisku ako bossing a v škole. Obe sú veľmi nebezpečné s ohľadom na psychiku obete šikany a preto som veľmi rada, že táto téma je súčasťou knihy.

Aby som však neostala len negatívna, táto kniha poukazuje na krásu kníh a nenútene dáva do pozornosti rôzne tipy na čítanie (ja som si tak kúpila Kvety pre Algernona). Spolu s hlavnou hrdinkou máme možnosť navštíviť Berlín a pokochať sa jeho krásami.
A v neposlednom rade príbeh otvára v mysli čitateľa úvahu: “Čo je dôležitejšie? Láska alebo priateľstvo?” Aj odpoveď nájdete práve v tejto knihe.

Bonusom je čtivý štýl písania autorky a jej sarkastický humor, ktorý naozaj zbožňujem a ktorý mi mnohokrát vyčaril úškrn na tvári… :)
Čítať viac
6

Jsem vášnivá čtenářka a nejen to i sama píši. Sice zatím na platformě wattpad, ale v hloubi duse doufám, že se mi někdy podaří vydat knihu.

Michaela Smažáková
Overený zákazník
12.9.2022
Madame_mischel
Recenze

Díky autorce Martine Kovacikove, jsem měla možnost přečíst si jeji druhou knihu Sputana životom, ještě před samotným posláním do vydavatelství a když jsem se pak dozvěděla, že kniha vyjde, byla jsem nadšená, protože příběh Marianny jsem si moc oblibila. A poté, co mi autorka knihu poslala s krásným venovanim, jsem byla vděčná a dekovala jsem moc autorce.

Ale teď ke knize. Příběh Marianny není žádný romantický příběh, kdy přijde nabuchaný mačo a všechny padneme na kolena. Tuto knihu bych řádila opět k novele, kde nenajdete sálodlouhe popisy a moc sladkých řečiček. I přesto všechno mě tento příběh dostal do kolen. Byl tak realistický, že jsem nechápala, jak to autorka takto mohla napsat. Protože to co se dělo hlavní postavě, že její manžel byl naprostý idiot, kterého byl nejradsi ovalila lopatou a zakopala někde na něčí zahradě. Se stává v reálném životě (i to zakopaní na zahradě). Marianna je pro mě stělesněním silné hlavní hrdinky, která i když jeji život spadl do stereotypu a vztah byl bez nároku na lásku, se nevzdala a žila dál a i to kvuli synovi, který byl zlatíčko.

Ale teď přichází okamžik, na scéně se objeví další muž, který Mariannu ze začátku vytočí jako vyvrtku, ale postupně si ti dva najdou k sobě cestu a stávají se přáteli. Ano slyšíte dobře, nečekejte žádný milostný trojuhelnik, hlavní hrdinka je charakter a i když to doma není růžové neskončí nikomu do postele.

Za mě je tento příběh realisticky napsaný, žádná omáčka. Samozřejmě vsadím se, že ne každému se kniha musí libit. Přeci jen novela je jiný zanr než romantika, takže s tím musí každý počítat. Než jsme obhevila autorku, též jsem nečetla novely, ale po přečtení její první knihy, jsem pochopila a oblibila si je.

Ja tuto knihu mohu vřele doporučit všem, kteří nečekají nic sladké, ale zároveň tak pocítíte sladkou příchuť a též všem, co chtějí zkusit něco nové.

Vaše MM
Čítať viac
11.9.2022
Sputana životom
Prvú knihu od autorky som čítala a bola to kniha, ktorá nám otvorí oči, že nie všetko krásne a ideálne čo vidíme je aj za dverami domácnosti.

U autorky nenájdete bežnú romantiku šľahajúcu do nebies, drsný sex, zápletku, ale to, ako v bežnom živote sme v neustálom kolobehu, strese, denno dennom stereotype, náhlenia sa či podrazov. Takto to v bežnom živote je.

Hlavná hrdinka Marianna má nudný život. Pracuje, stará sa o manžela, syna a domácnosť. Miluje knihy pri ktorých uniká od bežného života a svojich starostí. Nájdete veľmi zaujímevé tituly kníh.

Má hrozného manžela, od krorého nedostáva pozornosť, lásku, podporu.

Všetko sa jej rúca, ťažkosti v práci či šikana ich syna. Musí sa spoľahnúť len na samú seba, lebo muž jej dáva všetko za vinu aj to aký je ich syn. Uráža ju, rozkazuje jej, je arogantný a všetku zopodvednosť necháva na ňu. A on? Len sa sťažuje a stále odchádza z domu. Ja by som ho nakopala do … a vyhodila mu oblečenie von oknom už dávno.

Jej syn Marek bol veľmi zlatý, som si ho obľúbila, nemal to ľahké a ako ľúbil svoju maminku.

Marianna sa spozná s Michalom, ktorý je presne ako ona a sú si veľmi podobný. Trocha romantiky si poviete, ale pravda môže byť iná. Ale toto Vám neprezradím.

Marianna má veľmi dobrú kamošku, s ktorou sa vydali na výlet do Viedne. Táto časť sa mi veľmi páčila a hneď by som sa vydala s nimi na výlet.

Kto má rád knihy, kde je niečo skutočne zo života, táto kniha sa mu bude páčiť a istotne veľa ľudí sa v nej nájde.
Čítať viac
@jedna_zenska
Neoverený nákup
4.9.2022
V poradí druhá kniha našej slovenskej autorky, ktorá debutovala v roku 2020 novelou Budeš iba moja, ktorá sa mne osobne páčila o trošičku viac ako táto románová novinka.

Keďže som autorkinu tvorbu poznala, tešila som sa na čítanie tohto príbehu. Prvá kniha sa vyznačovala dynamickým tempom a výstižnosťou bez zbytočností, zatiaľ čo tu autorka skĺzla k naozaj často sa opakujúcim opisom rutiny, ktoré dej veľmi brzdili. Ak to bol aj zámer (ukázať nudný stereotyp ženy pred štyridsiatkou), tak mňa práve nezaujal.

Ďalšia z vecí, ktorá je kameňom úrazu nie jedného čitateľa je, keď sa postava rozpráva sama so sebou. To môže pôsobiť veľmi rušivo, ak je toho veľa a tu si hlavná postava niečo šomrala skoro stále. Čiže toto nie je tak úplne moja šálka kávy, ale inému to prekážať vôbec nemusí.

Ak by ste od tohto príbehu čakali romantiku, tak možno vás sklamem (alebo naopak poteším), že toto nie je romantický príbeh. Je to príbeh jednej ženy. Ženy, ktorá to nemá v živote ľahké, keďže vo vlastnom manželovi nemá muža, o ktorého by sa mohla oprieť, nemá jeho podporu a lásku, ani jeho pozornosť, no a k tomu všetkému sa jej rúca celý svet, problémy v práci, problémy so synom a kopec ďalších starostí.

Autorka sa zamerala na bežný život zrelej ženy, ktorá chodí do práce, stará sa o dieťa a popri tom sa veľmi rada ponára do knižných príbehov a v neposlednom rade diskutuje o knihách. Ak ste si s Mariannou v tomto podobní, skúste sa začítať do jej príbehu, nájdete v ňom mnoho odkazov na rôzne literárne diela.

Ak ste ako ja a autorka tou jednou vetou v anotácii: “ Až kým sa nespozná s Michalom, ktorý je jej natoľko podobný... “ u vás vyvolala romantickejšie smerovanie myšlienok, tak vás rovno upozorním, že to poňala v skutočnosti inak. No, osobne ma veľmi potešila, že ostala pri tom svojom (čo nám už ukázala v prvej knihe), že príbeh končí tak ako má (uveriteľne) a nie tak, ako by sme chceli alebo očakávali.

Kniha sa číta rýchlo a aj napriek ťažkému obdobiu, ktoré Marianna prežíva, ju radím k takým nenáročným oddychovkám pre každú veľkú knihomoľku. Ak hľadáte romantiku, tak skúste zaklopať o dom ďalej, ale ak vás láka prečítať si príbeh obyčajnej dospelej ženy a zistiť, či sa dokáže pozviechať, keď ju život zrazí na kolená, prečítajte si túto novinku, ktorá je aj o sile priateľstva.
Čítať viac

Vydavateľstvo Marenčin PT

Čítať viac

„Humor je najkorenistejšou prísadou na hostine života.“

Anna v Redmonde - Lucy Maud Montgomery, 2016
Anna v Redmonde
Lucy Maud Montgomery