Panoptikon - Jenni Fagan, Odeon CZ, 2013

16,45 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Panoptikon - Jenni Fagan, Odeon CZ, 2013
Panoptikon - Jenni Fagan, Odeon CZ, 2013

Panoptikon

Patnáctiletá Anais – která nemá rodinu, zázemí ani soukromí, zato má na krku asi čtyřicet všemožných obvinění – přijíždí do detenčního centra Panoptikon, kde si okamžitě padne... Čítať viac

Vydavateľstvo
Odeon CZ, 2013
240 strán
3-4 hodiny čítania

Patnáctiletá Anais – která nemá rodinu, zázemí ani soukromí, zato má na krku asi čtyřicet všemožných obvinění – přijíždí do detenčního centra Panoptikon, kde si okamžitě padne do oka s dalšími mladistvými delikventy... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v 6 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Umenie podnikať - Ivica Ďuricová,Miriama Polohová, Simona Kubán a kolektív, SCR, 2024

Viac o knihe

Patnáctiletá Anais – která nemá rodinu, zázemí ani soukromí, zato má na krku asi čtyřicet všemožných obvinění – přijíždí do detenčního centra Panoptikon, kde si okamžitě padne do oka s dalšími mladistvými delikventy. Galerie je to opravdu pestrá: zloděj, žhář, zoofil, prostitutka, sebepoškozovatelka, HIV pozitivní mladík atd. Všichni mají poměrně pohnutou minulost a všechny spojuje závislost na čemkoli, co se dá vsunout, spolknout, vypít či vyhulit.

Děj, který se soustředí na měsíce v ústavu, je prokládán flashbacky z Anaisina dětství a dospívání – putováním po pěstounských rodinách a převýchovných zařízeních, jejími zkušenostmi s drogami, útěky, návraty, podivným vztahem s pedofilním kamarádem Jayem… Dívka trpí představou, že nebyla počata normálně, ale v Petriho misce, a je proto součástí podivného experimentu zkoumajícího výdrž takového „tvora“. Panoptikon má sílu kultovního díla My děti ze stanice ZOO, bezprostřednost Zpackaného života i drsnost Trainspottingu. Přesto je to současné, originální dílo popisující snahu o přežití těch, kteří se nenarodili pod šťastnou hvězdou.
Čítať viac
Počet strán
240
Väzba
pevná väzba
Rozmer
132×205 mm
Hmotnosť
405 g
ISBN
9788020714855
Rok vydania
2013
Edícia
Světová knihovna
Naše katalógové číslo
143684
Jazyk
čeština
Vydavateľstvo
Odeon CZ
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

2,5 / 5

2 hodnotenia

0
0
1
1
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie Martinusákov

Názor čitateľa

Panoptikon je názov väznice, ktorú stvoril Jeremy Bentham, anglický filozof. Je to väznica kruhového charakteru, v strede stojí strážna veža, odkiaľ môžu dozorcovia sledovať trestancov. Pointa je v tom, že väzni dozorcov nevidia, a preto nie je jasné, kedy presne sú určite sledovaní, vedia len, že sú. Panoptikon je aj názov nápravnovýchovného centra pre mladistvých delikventov, kde na začiatku knihu privážajú hl. hrdinku knihy Anais. Tá má za sebou pestrú minulosť s drogami a 40 rôznych obvinení na krku, nepozná biologických rodičov, adoptívnu matku našla mŕtvu a doteraz sa z toho nespamätala. Rovnako pestré je aj osadenstvo Panoptikonu- násilníčka, zoofil, šľapka a podobne.
Autorka v knihe popisuje nielen súčasnosť, čo znamená čakanie Anais v Panoptikone na súdny proces, ale popisuje aj minulosť hlavnej hrdinky, ktorá je presvedčená, že je súčasťou "experimentu" a že ju sledujú na každom kroku. Na prebale sa síce píše, že kniha má silu kultového diela My děti ze stanice Zoo, ale oproti Deťom je toto slabší odvar. Témy sú síce rovnaké (drogy, prostitúcia, sebapoškodzovanie, spackaný život) no pri Deťoch ma mrazilo a pri niektorých častiach som sa cítila až fyzicky zle, tu som to brala ako také ľahšie čítanie o mladej babe, ktorá to v živote nemala ľahké a nevie čo so sebou.

Čítať viac

„Bola to tá tajomná vzrušujúca časť dňa, keď slnko zapadá a svetlo mení farbu z červenej na vyblednutú krvavú, neprestajne sa mení a temnie, akoby deň ešte žil, ale už umieral.“

Malý strom - Forrest Carter, 2016
Malý strom
Forrest Carter