Uľa - Vasil Demko, Vienala Košice, 2013

12,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Uľa - Vasil Demko, Vienala Košice, 2013
Uľa - Vasil Demko, Vienala Košice, 2013

Uľa

Ulina dcéra Ketka je už takmer dospelá a až nezhody s ňou ju prinútia začať hľadať odpovede na problémy, ktoré vyše dvadsať rokov odsúvala do úzadia. Potrebuje si upratať v... Čítať viac

Vydavateľstvo
Vienala Košice, 2013
318 strán
4-5 hodín čítania

Ulina dcéra Ketka je už takmer dospelá a až nezhody s ňou ju prinútia začať hľadať odpovede na problémy, ktoré vyše dvadsať rokov odsúvala do úzadia. Potrebuje si upratať v živote... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v troch knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Šach a mat - Ali Hazelwood, CooBoo SK, 2024

Viac o knihe

Ulina dcéra Ketka je už takmer dospelá a až nezhody s ňou ju prinútia začať hľadať odpovede na problémy, ktoré vyše dvadsať rokov odsúvala do úzadia. Potrebuje si upratať v živote. A tak sa veľkou okľukou vracia tam, odkiaľ kedysi bezhlavo zaľúbená utiekla – do bezvýznamnej dediny na konci sveta, v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Vracia sa skúsenejšia, zabezpečená, stále zaujímavá a atraktívna žena. Dedina, do ktorej prichádza, je však celkom iná. Stretáva starých známych a postupne sa zoznamuje s novými ľuďmi. S nekonformným emeritným profesorom matematiky Petrom Podolom so sklonom k hlbokým filozofickým úvahám o zmysle bytia, ktorý je presvedčený, že život sa dá usporiadať aj inak, lepšie, a práve tu. Zoznamuje sa aj s jeho ženou Irenkou, popom Andrejom, dobrákom Vaňom. Vynárajú sa v nej spomienky na rodičov, detstvo a s obrovskou úľavou na duši bez príkras rekapituluje svoj život. Možno aj pod vplyvom týchto ľudí ho vníma inak. Podarí sa jej sem prilákať aj svojich „anjelov strážnych“, manželov Krausovcov z Čiech, ktorým s Ketkou nahrádzali ich mŕtveho syna. Fredi Kraus vnáša do príbehu svoju predstavu rodiny ako sociálneho systému.

Kraj plný mágie ich pomaly opantáva neviditeľnou pavučinou, v ktorej sa prepletajú intímne línie so spoločenskými, skupinovými, s ekonomickými, filozofickými, morálnymi i nemorálnymi. A, samozrejme, s láskou.

Príbeh zároveň oslavou Polonín a rusínskej kultúry. Ponúka viacero podnetov na rozmýšľanie o súčasnosti v nových súvislostiach, čím prekračuje hranice románu o láske a hľadaní šťastia a ponúka čitateľovi možnosť spolu s postavami nachádzať v ľuďoch pravé človečenstvo

Čítať viac
Počet strán
318
Väzba
pevná väzba
Rozmer
148×210 mm
Hmotnosť
474 g
ISBN
9788081261299
Rok vydania
2013
Naše katalógové číslo
138264
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Vienala Košice
Pre koho
pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Lýdia
Neoverený nákup
15.8.2018
Uľa vyhrala literárnu cenu na mamtalent.sk
– vybrala som z hodnotení porotcov:
Uľa sa mi páči, najmä kvôli téme a reáliám. Námet o rusínskych Poloninách a hodnotách súčasnej spoločnosti je zaujímavý. Príbeh autor podáva v klasickom duchu, s dokonalou znalosťou prostredia, inteligentným spracovaním vízií riešenia súčasnej geopolitickej situácie. Sympaticky pôsobí aj hlavná hrdinka Uľa a páčili sa mi odkazy na rusínske výrazy (Nagy).
Konečne máme do činenia s textom, ktorý hovorí o nás, našej zneistenej poprevratovej spoločnosti, reálnom živote a skutočných problémoch - spoločenských aj osobných. Demko rozpráva o takej závažnej téme, akou je kríza komunity, pospolitosti, o darebáctve politiky, rozvrate hodnôt a podobne. A na druhej strane o tom, že rodina, pospolitosť, spoločenstvo môžu jestvovať a fungovať na prospech všetkých. Autora od pseudoautora rozoznať aj podľa spracovania pikantných scén. A práve tu Demko predvádza zručnosť – je to veľmi silné a pôsobivé; nie je to trápne, ani infantilné, tobôž obscénne. Tam ma presvedčil, že je talentovaný autor, ktorý vie, čo hovorí, aj to, ako to hovorí. Próza Vasila Demka Uľa môže byť to najlepšie, čo ponúkli finálové texty (Holka).
Od ostatných hodnotených textov sa Demkov román pozitívne odlišuje (Leško).
Román Uľa sa vymyká zo štandardu epickou šírkou a suverenitou rozprávačstva; čitatelia ocenia príbehovú obraznosť aj poetiku. Ide o budúcu knihu s postavením favorita LC, ktorá sa nemusí obávať nezáujmu čitateľov (Belková).
Nespochybniteľnými prednosťami Vasila Demka sú kultivovaný rozprávačský jazyk a dôverné poznanie prostredia, o ktorom píše. Ďalšia vec, ktorá nemôže nezaujať, je vzdelaná kritickosť k stavu ľudských vecí v súčasnom svete a s ňou spojená snaha hľadať filozofické i pragmatické východiská pre zmeny v prospech človeka. Pekné je, že Demko sa nehanbí hovoriť o šťastí, kráse, hodnotách, ľudskej spolupatričnosti i o myšlienkach, ktoré vracajú ľudskému životu zmysel. Jeho pohľad na život je jednoznačne optimistický a jeho stvárnenie je vďaka autorskej zakorenenosti v téme nielen príjemným zážitkom, ale aj výzvou k hlbšiemu premýšľaniu o biedach nášho sveta i literatúry. LITERATÚRA VŠAK MOŽNO ČAKÁ PRÁVE NA TAKÚTO AUTORSKÚ ODVAHU, ABY MOHLA VRÁTIŤ ČITATEĽOM RADOSŤ Z POZNÁVANIA, ŽE VŠETKY VEĽKÉ VECI SÚ V MALIČKOSTIACH. DEMKOV ROMÁN JEJ PLNÝ TAKEJTO RADOSTI (Halvoník).
- moje vnímanie:
Dielo je o šťastí, kráse, hodnotách, ľudskej spolupatričnosti. Ja sama som pri čítaní prežívala úžasné pocity pohody, pokoja, radosti. Ale aj zamyslenia. Jednoducho, bolo mi pri čítaní rukopisu dobre. Som rada, že kniha bude širokej čitateľskej verejnosti dostupná na významnom knižnom trhu (Lýdia, čitateľka súťažných diel na mámtalent.sk).
Čítať viac

Recenzie, kritiky

Mám rada Uľu. Autor mi dovolil nahliadnuť do duše a života ženy - hlavnej postavy celkom nenúteným a príjemne sa čítajúcim spôsobom, ale ochudobnil ma o jej poznanie. Uľa ako hlavná hrdinka rovnomenného románu a aj rozprávačka príbehu má pár drobných nedostatkov.
Andrea Coddington, spisovateľka

„Ak nejestvuje nič také ako šťastný koniec, nech sa príbeh skončí teraz.“

Knižnica na kolesách - David Whitehouse, 2015
Knižnica na kolesách
David Whitehouse