Problémy pri liečení a pri liečení sa - M.B. Benjan, Benjan, 2011

5,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Problémy pri liečení a pri liečení sa - M.B. Benjan, Benjan, 2011
Problémy pri liečení a pri liečení sa - M.B. Benjan, Benjan, 2011

Problémy pri liečení a pri liečení sa

Chyby a omyly lekárov a pacientov

Vydavateľstvo
Benjan, 2011
Počet strán
128
  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

5,00 €

U dodávateľa
Posielame do 15 – 17 dní

Dostupné v jednej knižnici. Požičať v knižnici

Kníhkupectvo splnených snov - Jenny Colgan, Metafora, 2024

Viac o knihe

Je až neuveriteľné, koľko chýb a omylov sa vyskytuje v najdôležitejšej oblasti medicíny – pri liečení chorých. Autor na ne (aspoň na tie najčastejšie) upozorňuje, pričom sa nesústreďuje na nejaké „senzačné kauzy“, ktoré sú takou „vďačnou témou“ médií, ale najmä na tie „bežné“, o ktorých sa mlčí (pretože buď nie sú považované za nič závažného), alebo sa o nich neraz ani nevie (lebo nie sú pokladané za chyby).

Chýb a omylov sa dopúšťa každý; dopúšťajú sa ich teda aj lekári (pri liečení svojich pacientov), a pochopiteľne, ešte častejšie sa ich dopúšťajú samotní pacienti. Samozrejme, že potom musia vznikať aj problémy, raz menej, inokedy viac závažné (predlžuje, predražuje, ale hlavne komplikuje sa liečba, ba v krajnom prípade dochádza i k ohrozeniu života).

Príčin chýb a omylov môže byť veľa, napr. nedbalosť, podcenenie niektorých faktov, únava, no najčastejšou ich príčinou je nevedomosť (nedostatok informácií, alebo ich chybné „spracovanie“). Týka sa to ako liečiacich, tak i liečených. Zdanlivo v tomto „vedú“ pacienti (pochopiteľne, veď sú v tejto oblasti neškolení – sú to „laici“); ak však uvážime, že väčšina z nich sa k potrebným informáciám nedostane vinou svojich lekárov (ktorých povinnosťou je poskytnúť svojim pacientom aspoň tie naj-základnejšie informácie), potom aj ich neinformovanosť možno pričítať na konto liečiacich.

Autor upozorňuje na najčastejšie oblasti problémov (chýb a omylov), ktorými sú napr. už spomenutá informovanosť, voľba metódy a načasovania liečby, užívanie liekov, životospráva, ošetrovanie chorých a starých. Pritom však nezostáva iba pri upozornení, resp. kritike, ale poskytuje aj informácie (aspoň základ-né) o riešení niektorých problémov, ako i o fyziologických a patologických dejoch v organizme (t.j. o „fungovaní života v zdraví aj v chorobe“), ktoré by mohli pomôcť čitateľovi korigovať nie-ktoré chybné názory a prístupy k liečbe (i postupy pri liečbe), a tým možno aj obmedziť počet problémov, a to ako lekárov (t.j. „problémov pri liečení“), tak i pacientov (t.j. „problémov pri liečení sa“).
Čítať viac
Počet strán
128
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
145×210 mm
Hmotnosť
181 g
ISBN
9788089241408
Rok vydania
2011
Naše katalógové číslo
104985
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Benjan
Kategorizácia

„Predstavivosť je dôležitejšia ako poznanie. Poznanie má svoje hranice, no predstavivosť obsiahne celý vesmír.“

Mysli ako génius - Philippe Brasseur, 2021
Mysli ako génius
Philippe Brasseur