Amadoka - Sofija Andruchovyč, Artforum, 2024

26,59 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Amadoka - Sofija Andruchovyč, Artforum, 2024
Amadoka - Sofija Andruchovyč, Artforum, 2024

Amadoka

Rozsiahly román jednej z najvýznamnejších autoriek súčasnej ukrajinskej beletrie krúži okolo témy pamäti... Čítať viac

Vydavateľstvo
Artforum, 2024
760 strán
11-12 hodín čítania

Rozsiahly román jednej z najvýznamnejších autoriek súčasnej ukrajinskej beletrie krúži okolo témy pamäti... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
27,90 €

26,59 €

-5 %
Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Oceňme spoločne krivky našej planéty - Martinus, 2024

Viac o knihe

Rozsiahly román jednej z najvýznamnejších autoriek súčasnej ukrajinskej beletrie krúži okolo témy pamäti. Približuje sa k nej cez osudy veľkého množstva postáv a prostredníctvom konkrétnych príbehov vedie čitateľov 20-tym storočím až po súčasnosť. Pozornosť venuje aj neživým predmetom, ako sú štyri kufre rodinných spomienok, fotografie, misy na polievku, ktoré majú na dne jasne vyobrazeného drobného čierneho orla usadeného na svastike, a najmä hrubá knižka viazaná vo farebnom safiáne, kde sa píše o jazere Amadoka. A potom je tu ešte jedna otázka: môže niekedy zabudnutie prinášať útechu?
Čítať viac
Počet strán
760
Väzba
pevná väzba
Rozmer
143×213 mm
Hmotnosť
765 g
ISBN
9788081504112
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
2473735
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Ukrajina
Vydavateľstvo
Artforum
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie Martinusákov

Amadoka

Amadoka je obrovské jazero s rozlohou 130 x 30 kilometrov na hranici Podolia a Volyne, zobrazené na viacerých európskych mapách z 15. a 16. storočia, ktoré z tých istých máp neskôr zmizlo. Dodnes existujú dve verzie mystického jazera: buď naozaj existovalo a "vyparilo" sa v dôsledku pohybu tektonických dosiek, alebo je Amadoka len omylom kartografov, ktorý "putoval" z jednej mapy na druhú. Kniha Sofie Andruchovyčovej nie je síce o tomto jazere (aj keď o ňom trochu je), ale je skôr jeho metaforou. 760 strán neuveriteľne zložitej cesty s množstvom dejových priesečníkov; Biblia venovaná dejinám vyhladzovania Ukrajincov, počnúc 20. rokmi 20. storočia. Je tu renesancia, hladomor, holokaust a prelínanie životov skutočných historických postáv s tými fiktívnymi.

Pre mňa je táto kniha o mechanizme zabúdania. Je možné úplne vymazať pravdu z pamäti jednotlivca a celého národa a nahradiť ju inou? Prečo má naša psychika tendenciu zabudnúť na všetko hrozné a krvavé? A nie je to dôvod, prečo sa stále znova a znova dostávame do tej istej pasce?

Odpovede na tieto otázky sa vynoria po prečítaní. Vrelo odporúčam a ďakujem Vydavateľstvu Artforum za vydávanie pod kožu vrývajúcej sa literatúry.

Čítať viac

Vydavateľstvo Artforum

Čítať viac

„Človek je bohatý v pomere k počtu vecí, ktoré si môže dovoliť opustiť.“

Walden - Henry David Thoreau, 2016
Walden
Henry David Thoreau