Svet beží - László Krasznahorkai, BRAK, 2024

16,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Svet beží - László Krasznahorkai, BRAK, 2024
Svet beží - László Krasznahorkai, BRAK, 2024

Svet beží

Rozprávač sa začiatkom deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia vydáva na putovanie po pobreží východného Anglicka. Nezvyčajne vnímavý a rozhľadený, ale aj pochybujúci chodec... Čítať viac

Vydavateľstvo
BRAK, 2024
200 strán
3-4 hodiny čítania

Rozprávač sa začiatkom deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia vydáva na putovanie po pobreží východného Anglicka. Nezvyčajne vnímavý a rozhľadený, ale aj pochybujúci chodec trpezlivo kráča a pozoruje okolie. Jeho cesta sa rozvíja na nezabudnuteľnú... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
18,90 €

16,90 €

-11 %
Na sklade 2 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Dievča v orlích pazúroch - Karin Smirnoff, Ikar, 2024
Svet beží - László Krasznahorkai, BRAK, 2024
16,90 €

Viac o knihe

Cestovateľ, pokúšajúci sa ujsť z hlučnej a strakatej biedy Váránasí, stretne na brehu Gangy tučného muža rozjímajúceho nad podstatou kvapky vody. Detský robotník z portugalského mramorového lomu na jeden deň unikne zo svojho života, z ktorého nemá šancu sa vyslobodiť. Opitý tlmočník v útrobách šanghajskej obrej križovatky pochopí vlastnú túžbu aspoň raz uvidieť vodopád. Psychiatrický pacient snuje konšpiračnú teóriu o Gagarinovi, ktorý uvidel, že raj je na zemi. Maliar verí, že v ženskom dekolte sa skrýva jeho milovaný rodný kraj. Nerovný boj policajtov a tuláka na stanici berlínskeho metra, starí priatelia v luxusnom ukrajinskom bordeli, dementný Nietzsche v Turíne...

Zbierka textov, nad ktorými vládne ON, rozprávač. Reční, prednáša, spomína, mudruje alebo rozpráva príbehy, a kým nás napokon zanechá s krátkou poetickou rozlúčkou, venuje nám text, ktorý nevidíme. Vety sa rozpínajú a my postupne uveríme autorovmu presvedčeniu, že inak sa to napísať ani nedá. Filozofické úvahy a existenciálne otázky vyvažuje trpkou, ale oslobodzujúcou iróniou, vzdialené približuje, univerzálne ozrejmuje v jedinečnom. To, čo ho zaujíma, je zúfalstvo človeka ochromeného v ohrození, na pokraji zániku, rezignovaného v spomienkach a zabúdaní, zatiaľ čo veľký svet beží ľahostajne ďalej a jeho drobnú tragédiu si ani nevšimne. To sme presne my, raz opantaní sami sebou, potom zasa pokorení vedomím, že tu nič neznamenáme, no predsa zakaždým s kvapkou nádeje, „že raz v nejakej krajine, v najhlbšej kráse a zániku budeme môcť zazrieť niečo: niečo, čo sa nás týka“.
Čítať viac
Originálny názov
Die Ringe des Saturn
Počet strán
200
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×200 mm
Hmotnosť
428 g
ISBN
9788082860125
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
1469295
Štýl
psychologický, filozofický, duchovný, historický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Maďarsko
Vydavateľstvo
BRAK
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

32
Overený zákazník
15.4.2024
Svet beží, ako súbor textov a (dajme tomu) poviedok, mi dal v porovnaní so Satanským tangom spočiatku zabrať. V prvej polovici knihy som sa v ňom nevedel nájsť a strácal som sa v autorových ohromne rozvetvených myšlienkach a inotajoch. Pri niektorých textoch som sa po dočítaní vracal na začiatok, čítal si ich opäť a až potom nastalo ahá s vuau efektom.
(Podobne ako v nemeckých vetách, pri ktorých musíte počkať na záverečnú bodku, aby ste pochopili pointu, teda v prípade, že ste nezabudli čo bolo na začiatku.)
Možno to bolo spôsobené mojou chvíľkovou nepozornosťou a možno jednoducho autorovými viacvrstvovými odbočkami a asociáciami, ktoré sa rozpínajú v nekonečnosti jeho viet. (Tie, ako mu je príznačné, majú 2, 3, 4 aj viac strán.)
.
Texty a príbehy sú vyrozprávané cez neurčitého rozprávača (akýsi ON), ktorý ponára čitateľa do úvahových turbulencií o rozličných emóciách, o účelovosti ľudského konania a bytia a predostiera rôzne tézy, povšimnutia či polemiky. Každým ďalším prečítaným textom, v takejto filozoficko-esejisteckej forme, sa moja rozpačitosť premieňala na veľkú spokojnosť.
Nemalú zásluhu na tom má aj skutočne výborný preklad Gabriely Magovej. Nebyť jej hladkého a prirodzeného jazyka, zo spletitosti viet, aj keď je úžasná, by som sa rozmotával omnoho ťažšie.
.
Odvážim sa povedať, že Svet beží nie je oddychovou beletriou, ale skôr literárnou špecialitou, ktorá neosloví každého.
No ak sa do tohto sveta odhodláte ponoriť, čaká vás v jeho vetnej rozsiahlosti hlbokomyseľnosť, ktorá je nepopierateľným znakom Krasznahorkaiovho génia.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Táto kniha porušuje všetky konvencie a testuje samotné hranice jazyka. Výsledkom je transcendentálny, ohromujúci zážitok.“ Publishers Weekly

„Dielo majstra invencie, úplne odlišné od všetkého ostatného.“ Claire Kohda Hazelton, The Observer

„Váš smiech je naozaj ako nádherná dúha po búrke, povedal doktor Goel, a keď sa na ňu usmial, na lícach jej okamžite rozkvitli červené ruže.“

Dieťa vojny - Renita D´Silva, 2022
Dieťa vojny
Renita D´Silva