Elon Musk (český jazyk)
E-kniha

Autor Steva Jobse a dalších úspěšných životopisů přináší nesmírně důvěrný příběh nejkontroverznějšího a nejpozoruhodnějšího inovátora současnosti, vizionáře, jenž... Čítať viac

Vydavateľstvo
Práh, 2023
672 strán
9-10 hodín čítania

Autor Steva Jobse a dalších úspěšných životopisů přináší nesmírně důvěrný příběh nejkontroverznějšího a nejpozoruhodnějšího inovátora současnosti, vizionáře, jenž... Čítať viac

  • EPUB MOBI
  • Čeština

23,00 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?
Ďalšie e-knižné vydania
Elon Musk (slovenský jazyk) - Walter Isaacson, Práh, 2023
EPUB MOBI
Slovenčina, 2023
Ihneď na stiahnutie

Naši škriatkovia odporúčajú

Elon Musk (český jazyk) - Walter Isaacson, Práh, 2023
E-kniha
23,00 €

Viac o e-knihe

Autor Steva Jobse a dalších úspěšných životopisů přináší nesmírně důvěrný příběh nejkontroverznějšího a nejpozoruhodnějšího inovátora současnosti, vizionáře, jenž se nezdráhá porušovat pravidla, aby dovedl svět do éry elektromobilů, soukromého vesmírného výzkumu a umělé inteligence. Jo, a taky koupil Twitter.

Ve škole v Jižní Africe Elona Muska často šikanovali. Jednou jej skupinka grázlů shodila ze schodů, a pak do něj kopali tak dlouho, až měl hlavu nateklou jako balón. Strávil týden v nemocnici. Všechny fyzické jizvy však vybledly vedle těch emočních, které mu způsobil otec, násilník, inženýr a charismatický fantasta. Když se Elon po tom výprasku vrátil z nemocnice domů, otec mu vynadal. „Musel jsem tam hodinu stát a poslouchat, jak na mě řve, nadává mi do idiotů a říká, že jsem k ničemu,“ vzpomínal. Otcovo chování mělo na Muska trvalý vliv. Vyrostl v tvrdého, ale přitom křehkého muže s duší dítěte a nesmírně vysokou tolerancí rizika, zálibě v dramatu, epickým pocitem poslání a maniakální urputností, která bývá bezohledná a občas dokonce destruktivní.
Dva roky Walter Isaacson Elona Muska pozorně sledoval, účastnil se jeho schůzek, procházel se s ním po továrnách, natočil hodiny a hodiny rozhovorů s ním, jeho příbuznými, přáteli, spolupracovníky i protivníky. Výsledkem je originální a informacemi nabité vyprávění plné příběhů o neskutečných úspěších a zmatcích, které se snaží odpovědět na jednu zásadní otázku: jsou démoni, kteří Muska pronásledují, zároveň i hnací silou za všemi jeho inovacemi a pokroky?
Čítať viac
Originálny názov
Elon Musk
Počet strán
672
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2250011
Jazyk
čeština
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Práh
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,3 / 5

15 hodnotení

10
3
0
0
2

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

Marta
Neoverený nákup
30.12.2023
Dobre napísané
Knihu som si nekúpila ani tak kvôli príbehu, skôr som len hľadala dobre napísaný životopis. A tento splnil moje očakáva. Keďže autor je novinár, je tam veľa faktov, no zároveň je to pútavo napísané s primeranými "novinárskymi skratkami". Páči sa mi, že je to trochu akoby reportážne napísané, pričom sú tam nielen postrehy autora, ale pohľady ďalších protagonistov blízkych i menej blízkych Muskovi. Cítiť za tým kus práce. Dobre a rýchlo sa to číta, žiadne zbytočné detaily vedúce do slepých uličiek (ako je to žiaľ v mnohých iných životopisných knihách). Som asi v tretine knihy a baví ma to. Čítať viac
Zdenka
Neoverený nákup
2.2.2024
Walter Isaacson je v prvom rade spisovatel (nepoznam lepsieho autora zivotopisnych bestsellerov, jeho meno ako autora je zarukou vysokej kvality), profesor, menej novinar. Bol prezidentom a generalnym riaditelom Aspen Institutu, predsedom a generalnym riaditelom CNN a redaktorom novin Time. Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
22.12.2023
Zaujímavé čítanie
,,...keď sa hnevám, pokúsim sa preformulovať celý problém."
Ale on je dosť šialený na to, aby si myslel, že dokáže zmeniť svet. A možno sa mu to aj darí. Autor v tejto biografii podáva príbeh muža, ktorý sa zvykne nazývať aj vizionárom. Stojí za takými značkami, akými sú PayPal, Space X, Tesla, Twitter a mnoho ďalších. V tejto knihe sa však dočítate, čo ho viedlo za veľkými snami, o drsnom a smutnom detstve plnom utrpenia, ktoré ho formovalo a hnalo vpred. Už vtedy bol tak trošku maniakom, hral PC hry, ale mal aj vízie. Viacerí nad ním krútili hlavami, ale on sa nevzdával, neospravedlňoval a kľučkoval, aby našiel svoj správny smer. Nie vždy sa mu to podarilo, jeho ťažká povaha mu dopomohla nielen k úspechom, ale aj pádom. Vraví sa, že je bezemocionálny človek, o čom svedčia výpovede jeho blízkych a kamarátov. Je ťažkým orieškom pre partnerské spolužitie, ale zato o deti sa stará a podporuje ich. Jeho potomkovia aj dostali extravagantné mená, ale zažil aj smrť syna. V biznise to s ním nikdy nikto nemal ľahké, má ozaj zvláštnu psychiku, ale dajme si otázku: ,,Keby bol úplne normálny, dokázal by to, čo dokázal?"
Či už máte v obľube Elona Muska alebo nie, túto knihu vám i tak odporúčam si prečítať. Má síce veľký počet strán a je podrobná, ale rýchle krátke kapitoly sú dynamické a prinášajú veľa zaujímavých informácií. Autor Elonov príbeh podáva pútavo, miestami ho možno budete aj ľutovať, ale knihu treba čítať s troškou nadhľadu. Utvoríte si svoj obraz o jednom z najznámejších ľudí sveta, dozviete sa o jeho zážitkoch a rôzne pikošky. Autor na základe pozorovania Elona v praxi a výpovedí jeho rodinných príslušníkov, kamarátov a spolupracovníkov napísal pútavý životný príbeh a predstavil čitateľovi človeka v ,,celej jeho kráse".
Čítať viac
21.12.2023
Génius a cvok
Elon Musk od Waltera Isaacsona je rozsiahla biografia najfascinujúcejšieho a kontroverzného inovátora našej éry. Isaacson, strávil dva roky sledovaním Muska, rozhovormi s ním, jeho rodinou, priateľmi, spolupracovníkmi a nepriateľmi. Výsledkom je odhaľujúca vnútorná história, plná úžasných príbehov o úspechoch a turbulenciách, ktorá rieši otázku: sú démoni, ktorí Muska poháňajú, tiež to, čo poháňa jeho genialitu?

Kniha pokrýva Muskov život od detstva v Juhoafrickej republike, kde bol pravidelne bitý a emocionálne týraný svojím otcom, až po jeho vzlet ako zakladateľa a CEO spoločností SpaceX, Tesla, Neuralink a The Boring Company, ako aj jeho kontroverzného prevzatia Twitteru. Isaacson vykresľuje Muska ako revolučného vizionára, ktorý pomohol svetu vstúpiť do éry elektrických automobilov, súkromného vesmírneho prieskumu a umelej inteligencie, ale aj ako tvrdého, ale zraniteľného chlapca, náchylného na náhle zmeny nálad Jekylla a Hydea, s mimoriadne vysokou toleranciou rizika, túžbou po dráme, epickým zmyslom pre poslanie a maniakálnou intenzitou, ktorá bola bezcitná a občas deštruktívna.

Kniha sa neodvracia od odhaľovania Muskových chýb a zlyhaní, ako sú jeho chaotické tweety, jeho nemilosrdné zaobchádzanie so zamestnancami a konkurentmi, jeho viacnásobné rozvody a aféry, jeho konflikty s regulátormi a akcionármi a jeho pochybný environmentálny a spoločenský dopad.

Isaacsonova biografia je skutočne strhujúca a obsahuje vyvážený portrét technického génia, ktorý zmenil svet svojimi inováciami, ale ktorého ľudské kvality sú otázne. Aj keď som Muska vnímal vždy skôr ako trochu nebezpečného cvoka, nie je všetko také čiernobiele.
Čítať viac
22
Overený zákazník
5.12.2023
Nech máte na Elona Muska akýkoľvek názor – neznášate ho, milujete, obdivujete – toto je biografia, ktorá vás zaujme. Fascinujúci portrét kontroverzného podnikateľa, s ktorým sa spájajú také svetoznáme pojmy ako Tesla, Space X, Neuralink, či Twitter alias sociálna sieť X.

„Každému, koho som urazil, chcem len povedať, že som prišiel s novou verziou elektromobilov a mám v pláne poslať ľudí na Mars vo vesmírnej lodi. Mysleli ste si, že zároveň budem pohodový, normálny chlapík?“ povedal Elon Musk v šou Saturday Night Live v roku 2021.

Táto kniha má všetko, čo čakáte od dobrého životopisu…napokon, má vyše 700 strán. Sú tam osobné tragédie, intímne záležitosti, ale najmä úspechy, výhry a pády geniálneho podnikateľa. Isaacson zozbieral množstvo faktov a zaujímavostí od Muskových obdivovateľov, rodiny a spolupracovníkov, ale aj od jeho kritikov. Fascinujúca kniha o veľkom americkom inovátorovi.

„Elon Musk mi umožnil, aby som ho dva roky sledoval, pozval ma na svoje stretnutia, doprial mi desiatky rozhovorov a neskorých konverzácií, poskytol mi e-maily a textové správy a povzbudil svojich priateľov, kolegov, rodinných príslušníkov, nepriateľov a bývalé manželky, aby sa so mnou porozprávali. Nepožiadal ma o prečítanie tejto knihy pred jej vydaním ani ju nečítal či nijako ju neriadil,“ tvrdí autor Walter Isaacson.

Oplatí sa kniha prečítať?
Isaacsonov vyše 700-stranový životopis ide riadne do hĺbky, cítiť v nej autorovo majstrovstvo, vie vystihnúť podstatu, vytiahnuť zaujímavé momenty, dokáže ich podať…no možno až pričasto necháva priestor Muskovi, aby „predal“ svoju vlastnú predstavu. Svoje videnie a chápanie sveta.
Napriek tomu stojí táto biografia za prečítanie, či už máte radi Elona Muska, neznášate ho alebo je vám ukradnutý. Pretože je to príbeh neobyčajného muža so všetkým dobrý a zlým, čo v sebe ukrýva. Geniálneho chlapíka, ktorý veľa dokázal a ešte o ňom budeme počuť.
Napokon, Walter Isaacson tak trochu nastavil vzor písania životopisov. Najmä v neopakovateľných biografiách Leonarda da Vinci, Benjamina Franklina, Einsteina, či Steva Jobsa.

Prirodzene, knihu Elon Musk treba brať trošku s rezervou, nadhľadom a ak treba, overiť si to. Napriek množstvo zdrojov a poznámok, ktoré autor uvádza na posledných skoro 30 stranách. Je jasné, že samotný Musk, ale aj jeho najbližší, či spolupracovníci chcú, aby vyšiel z tohto obrazu dobre, pracovito, tvrdo…aby sa podčiarkol jeho obraz v spoločnosti. Niektoré pasáže už pri zbežnom čítaní laikom, ako je autor tohto článku, nie sú celkom presné, či už ide o dotácie na Teslu (v knihe sa uvádza, že Tesla bola raz kritizovaná, že ju dotovala vláda…no tých kritík bolo oveľa viac a podľa istých odhadov získala Tesla v priebehu rokov asi 3 miliardy dolárov v pôžičkách a dotáciách od štátnych a miestnych vlád)...
Čítať viac

„Ak budeš neustále poukazovať na svoje nedostatky, všetky tvoje dokonalosti zostanú nepovšimnuté.“

Všetky tvoje prednosti - Colleen Hoover, 2019
Všetky tvoje prednosti
Colleen Hoover