Kníhviazačka z Jericha
E-kniha

Mala viazať knihy, lenže ona túžila po vedomostiach.

Mladá žena z Veľkej Británie pracuje ako kníhviazačka, keď sa jej naskytne šanca získať poznanie i lásku, no prvá svetová vojna jej prevráti život naruby... Čítať viac

Vydavateľstvo
Motýľ, 2023
456 strán
6-7 hodín čítania

Mladá žena z Veľkej Británie pracuje ako kníhviazačka, keď sa jej naskytne šanca získať poznanie i lásku, no prvá svetová vojna jej prevráti život naruby... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

13,90 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Angie Argalášová:Skutočné prázdniny.Branislav Argaláš,2024

Viac o e-knihe

Mladá žena z Veľkej Británie pracuje ako kníhviazačka, keď sa jej naskytne šanca získať poznanie i lásku, no prvá svetová vojna jej prevráti život naruby. Píše sa rok 1914 a keďže prvá svetová vojna vzala Británii mladých mužov do boja, chod krajiny musia udržiavať ženy. Medzi ne patria aj Peggy a Maude, dvojčatá, ktoré žijú v Oxforde na úzkom riečnom člne a pracujú v kníhviazačskej dielni v univerzitnom vydavateľstve.

Ambiciózna a inteligentná Peggy väčšinu svojho života počúva, že jej prácou je knihy viazať, nie ich čítať. No keď ich strany falcuje a ukladá na kôpky, v myšlienkach lieta na Walton Street, kde študentky Somervillu majú na dosah celú knižnicu. Maude, naopak, netúži po ničom inom, než už má. Chce tráviť dni falcovaním strán kníh spolu s ostatnými kníhviazačkami. Je zvláštna, no zraniteľná, a Peggy cíti, že na ňu musí dohliadať.

Utečenci prichádzajúci z vojnou poznačených miest v Belgicku rozčeria hladiny miestnej komunity a zasiahnu aj do života dvoch sestier. Peggy začína vnímať, že na ňu môže čakať aj iná budúcnosť. Taká, v ktorej by sa mohla vzdelávať a využívať aj svoj intelekt, nielen svoje ruky. Keď však vojna a choroba prevrátia jej svet hore nohami, hrozí, že jej láska k belgickému vojakovi (a aj s ňou spojené záväzky) bude musieť ustúpiť.

Román Kníhviazačka z Jericha je o vzdelaní. O tom, kto ho poskytuje, kto má k nemu prístup a o tom, čo všetko sa počas tohto procesu stráca. Podobne ako v medzinárodnom bestselleri Slovník stratených slov, Pip Williamsová aj v tejto knihe ženskými očami premyslene odhaľuje ďalší, sotva vnímaný kúsok.
Čítať viac
Originálny názov
The Bookbinder of Jericho
Počet strán
456
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2296167
Štýl
historický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Vydavateľstvo
Motýľ
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,3 / 5

9 hodnotení

6
2
0
0
1

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

pred šiestimi dňami
Sú knihy, ktoré na mňa vyskočia z každého druhého insta postu. A sú také, ktorých vydanie nezaregistrujem a potom sa čudujem, ako mi mohli uniknúť.

KNÍHVIAZAČKU Z JERICHA som objavila náhodou v knižnici vďaka krásnej obálke a dobrej anotácii. Som rada, že som si ju zobrala domov (aj keď moje racionálne ja mi dosť nahlas šepkalo, že mám dosť neprečítaných kníh a netreba k nim pridávať aj výpožičky ).

Jericho je časť britského univerzitného mesta Oxford a začiatkom 20.storočia to bola štvrť najmä pre nižšiu triedu. (Dnes je to hip lokalita plná dobrých barov a reštaurácií.)

Tu v roku 1914 žije, v malej loďke na kanáli, Peggy. Pracuje ako viazačka kníh a stará sa o svoju dvojičku Maude, odkedy im pred pár rokmi zomrela maminka a stali sa sirotami.

Peggy je veľmi inteligentná a popri viazaní číta všetko, čo sa jej dostane pod ruky. Knižné nepodarky si nosí aj domov a ich malá loďka sa prehýba pod rôznymi nedokonalými zväzkami. Túži po vzdelaní, ale vie, že také ako ona, knihy vyrábajú, no nečítajú.

Kniha rieši otázku vzdelania a na kontraste Peggy a jej kamarátky Gwen ukazuje, ako niektorí ľudia sa do vzdelania “narodia” aj napriek tomu, že po ňom vôbec netúžia, a niektorí sú naň aj rozumovo predurčení, no nikdy k formálnemu vzdelaniu cestu nenájdu. Peggy ku Gwen cíti najprv obdiv, úctu, no postupne sa to pretavuje miestami až do hnevu a zášti, keď si uvedomuje neférovosť ich situácií.

Ďalšou veľkou témou, ktorú kniha krásne rozoberá aj z historického hľadiska, je postavenie žien v spoločnosti. Ešte v tom čase v Oxforde ženy za rovnaké dosiahnuté vzdelanie nemali nárok na rovnaký titul ako muži. Ešte len bojovali za svoje volebné právo.

Peggy začne pomáhať v nemocnici robiť spoločnosť zraneným vojakom. Stretne sa tam s belgičanom Bastiaanom, ktorý je úplne dokaličený a prvé mesiace trávi pripútaný na lôžko, obviazaný od hlavy po päty. Číta mu, píše zaňho listy a vyrastie medzi nimi krásny romantický vzťah, v ktorom si navzájom pomáhajú liečiť traumy.

Zase raz kniha, ktorá mi nedala spávať a na ktorej hrdinov neviem prestať myslieť. Mimochodom, jej veľké časti sú založené na skutočných udalostiach, aj niektoré postavy sú historické.
Čítať viac
9.5.2024
Raz-dva som vhupla do príbehu, kde ženy sú tie, ktoré držia pero. Pero, čo otvára dvere všade tam, kde ho muži berú ako samozrejmosť. V počiatkoch atramentom zaznamenávajú svoju cestu roztrasene. No čím ďalej, tým istejšie píšu o tom, ako by nás slová mohli spojiť, ak budeme dostatočne chcieť. Lebo aj nepriateľ má rovnakú krv. Tiež rovnako stoná, ak ho niečo bolí. Pretože niekedy je ťažké necítiť nenávisť. Opis zákulisia tvorby kníh robí knihu ešte zaujímavejšou. Kníhviazačka z Jericha mi spoločne so starými známymi zo Slovníka stratených slov udržiava hlavu na krku bez toho, aby som načisto zošalela. Zapĺňanie nočného programu spomienkami na časy, keď pýtať sa len aby reč nestála, bolo iba nezbednou zábavkou jej ide od ruky. Pomáha uzdraviť krajinu, nadobudnúť sebavedomie. Čítať viac
15.3.2024
v poradí druhá kniha od autorky, ktorá sa ku mne dostala. znova nás v nej zaviedla do prostredia Oxfordu, Jericha. miesta kde sa knihy píšu, tlačia, tvoria a viažu. tentoraz sa nám rozhodla priblížiť pozadie knihárne, miesta kde knihy nadobúdajú s pomocou mužských a ženských rúk. autorka znova vychádza z historických reálií a tentoraz sa rozhodla zamerať na ženskú časť knihárne a dať im hlas, ktorý si zaslúžia.
hneď na začiatku nás autorka oboznámi s procesom "skladania" kníh. tých pár strán bolo trochu náročnejších na ujasnenie si a prestavenie si celého toho procesu, no iste išlo o zaujímavé a obohacujúce informácie. síce mi skrz to trvalo začítať sa do knihy, ale keď som sa v tom celom zorientovala, knihu som si začala na plno vychutnávať.

v centre pozornosti stojí tentoraz Peggy, s jej sestrou Maude a ich kolegyňami. autorka im vdýchla život a hlas. jej postavy snívajú, majú svoje starosti, problémy, životy. zažívajú úspechy, ale aj pády. Knihviazačka z Jericha je príbehom Peggy a jej dospievania, nájdenia si cesty k vlastným snom, svojho znovuobjavenia, cestou za tým kým je a kým chce byť. Peggy predstavuje mnoho žien, ktoré boli v tej dobe limitované tým, že sú ženy, že sú s robotníckej triedy. Peggy si však dovolí snívať, dúfať v lepšiu budúcnosť, aj keď má záväzky, ktoré jej to nedovolia, ako si najprv myslí. postupne zisťuje, že to až tak nemusí byť a aj ona má právo nájsť svoje šťastie.
to všetko sa odohráva na pozadí Prvej svetovej vojny a ukazuje to jej dopad na životy bežných a obyčajných ľudí. práve zasadenie do tohto obdobia, predstavovalo pre mňa "príjemnú zmenu". nakoľko väčšina kníh z vojnového obdobia sa zameriava skôr na 2SV. ale tá Prvá, ovplyvnila životy ľudí rovnako. práve cez postavy a ich príbehy poukázala na viacero vážnych tém, ktoré s týmto obdobím súvisia.

knihu určite odporúčam a hodnotím ju ako príjemnú historickú oddychovku, so silným príbehom a krásnymi myšlienkami. už teraz sa teším na ďalšiu knihu, ktorú si pre nás autorka pripraví.
Čítať viac
16
Overený zákazník
14.1.2024
Kníhviazačka z Jericha
Píše sa rok 1914 a keďže prvá svetová vojna vzala Británii mladých mužov do boja, chod krajiny musia udržiavať ženy. Medzi ne patria aj Peggy a Maude, dvojčatá, ktoré žijú v Oxforde na úzkom riečnom člne a pracujú v kníhviazačskej dielni v univerzitnom vydavateľstve. Čítať viac

Vydavateľstvo Motýľ

Čítať viac

„Smútim za ňou nekomplikovane a absolútne. To je moje šťastie aj moja smola. Už zakrátko sa mi v hlave vynorili slová: Chýba mi v každom čine i v každej nečinnosti. “

Roviny života - Julian Barnes, 2014
Roviny života
Julian Barnes