Naše těla, jejich bojiště
E-kniha

Příběhy žen z války

Válka zasáhne každého. Obzvlášť krutě a tvrdě však dopadá na ty nejslabší a nejzranitelnější. A to nejen ve svých nepřímých důsledcích, ale naopak cíleně a s jasným záměrem... Čítať viac

Vydavateľstvo
Host, 2023
429 strán
6 hodín čítania

Válka zasáhne každého. Obzvlášť krutě a tvrdě však dopadá na ty nejslabší a nejzranitelnější. A to nejen ve svých nepřímých důsledcích, ale naopak cíleně a s jasným záměrem morálně a lidsky rozložit, zastrašit, ponížit, .. Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

18,09 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Angie Argalášová:Skutočné prázdniny.Branislav Argaláš,2024

Viac o e-knihe

Strhující reportáže o jedné z nejdrastičtějších válečných zbraní — sexu

Válka zasáhne každého. Obzvlášť krutě a tvrdě však dopadá na ty nejslabší a nejzranitelnější. A to nejen ve svých nepřímých důsledcích, ale naopak cíleně a s jasným záměrem morálně a lidsky rozložit, zastrašit, ponížit, nebo dokonce vyhladit celé části obyvatelstva. Řeč je o znásilnění a dalších formách sexuálního násilí, které armády, milice a teroristické skupiny celého světa využívají jako strategické zbraně.

Proslulá britská novinářka Christina Lamb pokrývá jako reportérka válečné konflikty už přes tři desetiletí. Zpovídala ženy, které „pro potěchu“ věznili Japonci během druhé světové války. Ženy, které zažily sexuální mučení argentinskou juntou v roce 1976. Ženy, které znásilňovali barmští vojáci během genocidy Rohingů v roce 2017. Ženy, které se dostaly do rukou Boko Haram či ISIS. Ženy, které dopadly válečné zločince z Bosny. Lamb v knize Naše těla, jejich bojiště vypráví příběhy hrůzy, utrpení i hrdinství a zároveň upozorňuje na často opomíjený, avšak o to strašnější aspekt války.
Čítať viac
Originálny názov
Our Bodies, Their Battlefields
Počet strán
429
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2385943
Jazyk
čeština
Preklad
Pôvod
Česko
Vydavateľstvo
Host
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

5 hodnotení

5
0
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

30.3.2024
Ťažké, surové a depresívne čítanie.
Ťažké, surové a depresívne čítanie. Číra hrôza. Autorka hovorí priamo a bez obalu s obeťami vojnového sexuálneho násilia. Christina Lamb sa vydala do krajín, ktoré boli zmietané vojnou a hovorila priamo so svedkami i obeťami. Niekedy bola jediná, kto ich vypočul...Nepredstaviteľná bolesť, ktorú zažívajú ženy, na ktorých sa podpísali okrem násilného zásahu do telesnej a duševnej integrity aj hanba a odsúdenie (mnohokrát aj vlastnou rodinou, či komunitou). Mnohé majú vyhasnuté oči, doslova zomreli vo vnútri, no ich mená na žiadnom vojnovom pomníku nebudú... Znásilnenie využívajú bojujúce strany s cieľom ponížiť bezbranných, ukázať svoju moc, rozšíriť svoju DNA... a páchajú ho na ženách i deťoch bez rozdielu veku. (A áno, násilie sa nevyhlo ani mužom.) Plakala som, keď som čítala ich príbehy, hrozné je to čo i len čítať... A tá zúrivosť, bezmocnosť, čo tie netvory spravili bábätkám... Toľko utrpenia žien, dievčat a dokonca bábätiek v rôznych kútoch sveta, v súčastnosti aj v minulosti... od Rwandy, Nigérie, Konga, krajín bývalej Juhoslávie, Sýrie, Iraku, Bangladéša, Mjanmarska, Argentíny, Ukrajiny, násilie páchané členmi ruskej, či japonskej armády, kde ozbrojení muži používali (a stále používajú) znásilňovanie ako formu genocídy, etnického čistenia, vyhrážania, ponižovania a demonštrácie moci.
Niekto hovorí, že vražda je najväčší hriech, ale tým pádom to pre obeť skončí. Žiaľ, týmto spôsobom sa okrem tela, neuveriteľne doráňa aj duša a to utrpenie vie len málokto vytesniť. Už len kvôli úcte k obetiam je dôležité o tejto "vojnovej zbrani" hovoriť a konať, a najmä verejne odsúdiť a potrestať vinníkov. Lebo málokedy sú tieto zločiny vôbec zaznamenané a málokedy potrestané. Za vinných považujme aj tých, ktorí vinia obeť...

Ale je tu malé svetielko nádeje... lekár (Denis Mukwege), ktorý zachraňuje zranené deti, získal Nobelovu cenu mieru, či organizácie, ktoré pomáhajú obetiam.
--
P.S. Podobne píše aj Svetlana Alexijevič.
Čítať viac
40

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
20.2.2024
Silne náročné čítanie
Každá vojna pustoší, ničí a dopad má na všetkých. Tí najslabší a najzraniteľnejší sa vedia brániť najmenej alebo vôbec. Autorka v tejto knihe formou reportáží a rozhovorov s tými, ktorí prežili a vytrpeli si toho najviac, približuje ďalšiu vojnovú zbraň, a tou je sexuálne násilie. Príbehy znásilnených a mučených žien som musela čítať postupne, táto kniha sa nedá prečítať na jedno posedenie. Únosy dievčat a žien, z ktorých sa už mnohé domov nevrátili, prípadne boli odmietnuté vlastnými rodinami, ktoré ich dokonca obviňovali a nakoniec vyhnali z domu. Je toto normálne? Určite nie. Ale prečo sa toto všetko vo vojnách deje? Ide o ďalší spôsob vyhladenia komunít a ,,zasiatia lepšieho semena". Až mi z toho bolo zle. A to nebolo všetko. Násilie a vraždy sú prestúpené celou knihou, ale dozviete sa aj mnohé iné informácie. Autorka prináša výpovede ľudí z vojnou zmietanej Nigérie, Rwandy, Bosny a Hercegoviny, Sýrie a iných krajín.
Táto kniha nie je pre všetkých, pretože ide o veľmi ťaživé čítanie, ktoré vo vás vyvolá emócie ako hnev a smútok. Je ale potrebné o tejto téme písať, hovoriť, ale hlavne proti tomu konať - už len z úcty k tým ženám. A o mnohom sa ani nehovorí, autorka však spomína aj témy znásilnenia mužov, ale aj statočných zachrancov dievčat (jedným z nich je aj reálny včelár z Aleppa). Bolo to náročné čítanie, ale snáď niekde v diaľke už bliká to svetielko nádeje.
Čítať viac

Vydavateľstvo Host

Čítať viac

„Krása je, keď nemáš potrebu nič meniť. Nič netúžiš pridať, nič vziať a len sa fascinovane dí­vaš, počúvaš. To platí­ v hudbe, vo výtvarnom umení­, v rozhovore, vo všetkom. Všetko závisí­ od potrieb človeka. Hladnému je krásny chrumkavý chlieb.“

Každý deň má niekto narodeniny - Silvia Bystričanová, 2013
Každý deň má niekto narodeniny
Silvia Bystričanová