Noah - Vlado Javorský, Pars Artem, 2021

12,50 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Noah - Vlado Javorský, Pars Artem, 2021
Noah - Vlado Javorský, Pars Artem, 2021

Noah

Autor svojím bohatým popisným štýlom príťažlivo približuje čitateľovi krásy ostrova, na ktorom sa podstatná časť príbehu odohráva. Ani neviete ako, a zrazu, vtiahnutí do deja... Čítať viac

Vydavateľstvo
Pars Artem, 2021
246 strán
3-4 hodiny čítania

Autor svojím bohatým popisným štýlom príťažlivo približuje čitateľovi krásy ostrova, na ktorom sa podstatná časť príbehu odohráva. Ani neviete ako, a zrazu, vtiahnutí do deja vnímate šum mora, nechávate sa hladiť slnečnými lúčmi na brehoch Jadranu... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

12,50 €

Na sklade 3 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 7 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Maja Lunde: Vládkyňa vetra. Tatran, 2024
Noah - Vlado Javorský, Pars Artem, 2021
12,50 €

Viac o knihe

Autor svojím bohatým popisným štýlom príťažlivo približuje čitateľovi krásy ostrova, na ktorom sa podstatná časť príbehu odohráva. Ani neviete ako, a zrazu, vtiahnutí do deja vnímate šum mora, nechávate sa hladiť slnečnými lúčmi na brehoch Jadranu, chránite sa pred búrkou. Plačete a smejete sa spolu s hrdinami príbehu.
Ak by nebol Noah v priebehu deja, ktorý sa v knihe s rovnomenným názvom odvíja, konfrontovaný s vlastným temným ja, mohli by sme ho označiť za ideálneho muža. Inteligentný, vnímavý, citlivý, príťažlivý... Noahovi však nie je súdené prežívať svoj život v osobnej sterilite, keďže je priam vymršťovaný do vzťahov s osudovými ženami. Jeho osobná integrita je narúšaná konaním žien, ktoré mu život podkladá pod nohy, žien ktoré rozhodne stoja za hriech.
Noah je nútený vysporiadať sa s osobnými problémami, pre ktoré nenachádza pomenovanie ani riešenie vo svojej bohatej praxi špičkového psychológa, tak povediac v priamom prenose. Niekedy to vzdáva a necháva situácii voľný priebeh, aby sa vyvŕbila po svojom.
Či bude Noah schopný sa nakoniec popasovať s výzvami, ktoré ho postretli, či to vzdá alebo prenechá iniciatívu niektorej z femme fatale, ktoré mu vstúpili do života, sa dozviete na konci strhujúceho príbehu NOAH.
Čítať viac
Počet strán
246
Väzba
pevná väzba
Rozmer
128×205 mm
Hmotnosť
358 g
ISBN
9788089939268
Rok vydania
2021
Naše katalógové číslo
914623
Štýl
romantický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Pars Artem
Pre koho
pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Edita Ďurčová
Overený zákazník
19.11.2021
Recenzia
Recenzia
( na román „Noah“ )

V literárnych kruhoch býva ojedinelým javom, ak je román určený ženám písaný očami muža. Medzi takéto „skvosty“ patrí aj prvé románové dielo televízneho scenáristu V. Javorského s názvom „Noah“. Tomuto ostrieľanému autorovi už vďačíme za tvorbu poézie, aforizmov, seriálov či rozhlasových hier... Jeho bystré pero, usilujúce sa zachytiť detaily a prchavé okamihy života, lásky či prírody, na stránkach jeho novej knižnej publikácie nesklamalo.
V príbehu, ústredným motívom ktorého je vykreslenie nepochopiteľných zákutí ľudských citov, jeho pisateľ dôkladne rozpitváva srdcia, myšlienkové pochody a pocity ľudských bytostí. Siaha pritom na dno všetkého, z čoho je schopný vydolovať to najlepšie a najvzácnejšie. Pre koho? – Pre každého. Pre obe pohlavia. Pre mužov i pre ženy.
Za jeden z veľkých plusov románu možno pokladať očarujúce prostredie istého chorvátskeho ostrova, ktoré našim srdciam vnuká atmosféru horúceho piesku, modrého mora aj páliaceho slnka. I počas chladnejších mesiacov tak dostávame možnosť v duchu sa preniesť do krajiny, kam každý z nás počas leta rád zavíta na dovolenku...Ďalšou výhodou tohto diela stredného rozsahu je jeho nesmierne pútavý štýl. Ten je priam stvorený na to, aby ním tvorca zostavil pestrý vnútorný svet svojich literárnych hrdinov! Ako sa vraví, do tretice všetko dobré: treťou zvláštnosťou knihy, vďaka ktorej sa odlišuje od škály väčšiny ostatných literárnych diel, nesporne zostáva fakt, že v nej absentujú dialógy. Toto však románu „Noah“ ešte viac pridáva na pútavosti! Jeho pisateľ totiž osnovu deja nekoncipoval v medziach klasického románového žánru. Rozhodol sa, že sa text bude niesť v znamení filmového príbehu. A o rozprávačskom talente V. Javorského niet nijakých pochýb...
Je potrebné prízvukovať, že kvôli čitateľom, ktorí ešte nemali tú česť zoznámiť sa s touto knihou, musia detaily, dejové zvraty a rozhodujúce okamihy ostať zahalené rúškom tajomstva. Čo však spomenúť smieme, to aj spomenieme.
Dielko v sebe nesie pečať neustále sa meniacich obrazových scén. Autor ich prezieravo zadelil do kratších kapitol, v postupnom slede ktorých sa umne strieda mužský svet so ženským. Aj bez použitia dialógových rozhovorov vtesnaných do úvodzoviek je zrejmé, ako hlavné postavy príbehu uvažujú a aké je ich vnútorné prežívanie toho, s čím sa vo svojich životoch musia popasovať....V. Javorský všetko koncipoval tak, aby čitateľovi poskytol príležitosť nahliadnuť do rozporuplného myslenia muža a ženy. Hoci vieme, že v premýšľaní oboch pohlaví jestvuje značný rozdiel, práve v „Noahovi“ to vidno najlepšie. Až tu kontúry medzi uvažovaním ženských i mužských jedincov dostávajú nádych žiarivých farieb...
Pokiaľ ide o samotné postavy knihy, nie je ich veľa. Spomeňme najmä psychológa Noaha a jeho manželku, zdravotnú sestru Mariel, ktorí v snahe vyriešiť si vznikajúce nedorozumenia a prehlbujúci sa chlad vo svojom zväzku zavítajú na Jadran, aby si tu na niekoľko dní odpočinuli a pokúsili sa znovu nájsť cestu jeden k druhému. V pozadí ich konfliktu v láske sa akoby v hmle črtá obraz Ewien, Noahovej čerstvej milenky...No aj v cudzine sa mu pošťastí natrafiť na ďalšiu ženu – mladučkú a krásnu Zoranu, ktorá je pre mužov príťažlivá ako magnet. V popredí dejových úvah sa teda vyníma večný problém tých, ktorí milujú – ľúbostný trojuholník či, lepšie povedané, štvoruholník... V knihe sa stretávame i so sympatickým párom miestnych starčekov – rybára Pera Mioč Hrka a jeho ženy Jovanky. Títo akoby stelesňovali protiklad manželstva Noaha a Mariel – panuje u nich úcta a láska až do veku posledných šedín.
Na prvý pohľad sa zdá, že sa vďaka úzkemu okruhu hlavných protagonistov všetko zjednodušuje, no opak je pravdou. V skutočnosti sa autor podujal na syzifovskú úlohu. Chaos v dušiach jeho hrdinov bol natoľko rozsiahly, že kým všetci našli to, po čom naozaj túžili a kým dospeli do bodu ozajstného duševného pokoja a vyrovnanosti, bolo zo strany autora potrebné bedlivo ustrážiť niť úvah a nepustiť ju z dohľadu. V. Javorskému sa to však podarilo zvládnuť bravúrne! Priam so stoickým kľudom od začiatku až do konca striktne oddeľoval mužský a ženský svet, preplietajúc ho občas dohromady, a to vtedy, keď sa spolu v milostnom boji stretali láska, žiarlivosť, zrada a hnev.
Záver príbehu azda niektorých prekvapí. A niektorých vôbec nie. Všetko závisí od uhla pohľadu, s akým tí, ktorí ľúbia, pristupujú k životu a k láske...Jedno je však isté: ani jedna z postáv románu „Noah“ sa na svet nepozerá cez ružové okuliare, uvedomujúc si realitu, uprostred ktorej sa nachádza...Azda okrem mladučkej Zorany, ktorá však neskôr tiež vytriezvie a začne sa na veci okolo seba dívať očami dospelej ženy.
Je tvorba známeho filmového scenáristu pútavá? – Domnievame sa, že áno. Stačí po nej iba siahnuť. A zavítať do kníhkupectiev. Lebo na ich pultoch sa už vyníma „Noah“, čakajúci na toho, kto si ho zakúpi...Dodajme ešte, že k nemu čoskoro pribudne aj autorova ďalšia umelecká publikácia s názvom „Čas čarodejníc“. Akiste sa aj ona dočká svojho „miesta pod slnkom“.
V tomto okamihu sa čitateľovi odporúčame zahĺbiť do románu, o ktorom je reč v našej recenzii. Svojou silou dokáže kniha vytrhnúť z objatia všedných starostí. Vie očariť. Upútava. Kriesi to, čo je už azda v hĺbke duše mŕtve. A predovšetkým núti zamilované páry porozmýšľať o vzájomných vzťahoch.


Mgr. Edita Ďurčová , Nové Mesto nad Váhom
Čítať viac

„Byť výnimočný je najlepší spôsob, ako byť iný.“