Balzac - Stefan Zweig, Maraton, 2020

20,28 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Balzac - Stefan Zweig, Maraton, 2020
Balzac - Stefan Zweig, Maraton, 2020

Balzac

Román jeho života

Románová biografie, na které Zweig pracoval více než deset posledních let svého života, měla být jeho magnum opus. Dílo nestačil podle svých představ dokončit, avšak v ucelené... Čítať viac

Vydavateľstvo
Maraton, 2020
448 strán
6-7 hodín čítania

Románová biografie, na které Zweig pracoval více než deset posledních let svého života, měla být jeho magnum opus. Dílo nestačil podle svých představ dokončit, avšak v ucelené podobě ho vydal v roce 1946 Zweigův přítel, spisovatel... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština
24,64 €

20,28 €

-18 %
U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 5 – 6 dní

Dostupné v dvoch knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Kým zomrie posledný diabol - Richard Osman, Slovart, 2024
Balzac - Stefan Zweig, Maraton, 2020
20,28 €

Viac o knihe

Románová biografie, na které Zweig pracoval více než deset posledních let svého života, měla být jeho magnum opus. Dílo nestačil podle svých představ dokončit, avšak v ucelené podobě ho vydal v roce 1946 Zweigův přítel, spisovatel Richard Friedenthal. A ukázalo se, že vskutku jde o Zweigovo stěžejní dílo, neboť jeho balzacovská monografie má sama parametry velkého románu. Zweig Balzaca portrétuje s psychologickou přesvědčivostí, často v pozoruhodných protikladech, nejednoznačně a mnohdy ne zcela lichotivě. Má pochopení zejména pro jeho tvůrčí genialitu, nezměrnou vůli a pracovitost, vidí však i řadu lidských slabostí, občas směšných či kuriózních. Prokazuje také, že je velkým znalcem Balzacova rozsáhlého literárního díla. Zweigovo vysoce působivé líčení, jeho mnohdy mistrovské formulace a pronikavé metafory činí četbu biografie mimořádným zážitkem. Je zjevné, že do své práce vložil Zweig velmi mnoho studia, energie, empatie a toho nejlepšího ze svého talentu. Kdo si tuto působivou biografii, toto hluboké umělecké dílo přečte, bude jím zasažen.

Práce vychází česky po téměř pětačtyřiceti letech jako doplněk k novému výboru toho nejlepšího z Balzacovy tvorby v rámci edice SVĚTOVÍ KLASICI.
Čítať viac
Počet strán
448
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×198 mm
Hmotnosť
590 g
ISBN
9788090777125
Rok vydania
2020
Naše katalógové číslo
821909
Jazyk
čeština
Preklad
Vydavateľstvo
Maraton
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Vlasta Novohradská
Neoverený nákup
24.5.2021
Štvanec Balzac
Štvanec Balzac

Že vraj najväčší spisovateľ svojej doby! Keď som dočítala biografiu Stefan Zweiga, prvé slová, ktoré mi napadli boli – galejník, otrok, štvanec a dobrodruh. Človek, ktorý si už na začiatku svojej spisovateľskej kariéry prisúdil rehoľu, tak ťažkú, tak tvrdú, že okrem pár hodín spánku večer a hodinu na kúpeľ, celý deň bol zasvätený románovým postavám, jeho hrdinom, často identickým s autorom Ľudskej komédie. Človek, celý život hnaný ohromnou vôľou, neskutočnou silou, hnaný vášňami, skrytými túžbami po sláve, láske a hlavne po peniazoch.
Spisovateľ, vďaka ktorému si vieme úplne živo predstaviť život a svet 19.st., život Francúzska po Napoleónovi, život všetkých spoločenských vrstiev, od biednych ľudí parížských predmestí, cez vrstvu obchodníkov, advokátov, lekárov až po noblesný, nie vždy úprimný a spisovateľovi naklonený svet aristokratických salónov v štvrti Saint Germain.
Už od mladosti sa Zweig zaoberá myšlienkou Balzacovej biografie. Začína esejami, zbiera materiál, triedi ho a hlavne číta. Číta asi všetky Balzacove diela, píše k nim recenzie, poznámky, aby za posledných desať rokov svojho života vytvoril pracovnú verziu biografie.
Zweig dokázal objaviť v každej románovej postave, novele, korešpondencií kúsok Balzaca, jeho túžby, pochybenia, povahové črty. Mnohé z nich boli už súčasníkom na smiech.
Text biografie, prepletený touto Balzacovou identitou spoznávame aj vizuálne, je tlačený kurzívou.
Tak , ako sa Balzacovo telo odmietlo prispôsobiť životnému tempu svojho pána, tak sa citlivý, slobodomyseľný duch Stefana Zweiga, Európana a svetoobčana, po emigrácií do Južnej Ameriky, nedokázal zmieriť s tým, že jeho milovaný svet, svet kultúrnej Európy je mu na začiatku vojnového šialenstva „svetom včerajška“. Spoznajte génia, jedného aj druhého.
Čítať viac

„Nie každý kto blúdi je stratený.“

Společenstvo prstenu - J.R.R. Tolkien, 2012
Společenstvo prstenu
J.R.R. Tolkien