Rozprávky, poéma Ruslan a Ľudmila - Alexander Sergejevič Puškin, Nitrava, 2019

41,40 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Rozprávky, poéma Ruslan a Ľudmila

Diela tohto geniálneho ruského básnika a spisovateľa sú na Slovensku dostatočne známe a obľúbené. Doteraz bolo do slovenčiny preložených niekoľko jeho najznámejších titulov. A... Čítať viac

Vydavateľstvo
Nitrava, 2019
Počet strán
250

Diela tohto geniálneho ruského básnika a spisovateľa sú na Slovensku dostatočne známe a obľúbené. Doteraz bolo do slovenčiny preložených niekoľko jeho najznámejších titulov. A aj v súčasnej dobe nie je problém... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina, ruština

41,40 €

Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 6 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Ozveny starých kníh - Barbara Davis, AURORA, 2024
Rozprávky, poéma Ruslan a Ľudmila - Alexander Sergejevič Puškin, Nitrava, 2019
41,40 €

Viac o knihe

Krásna dvojjazyčná kniha pri príležitosti 220. výročia narodenia Alexandra Sergejeviča Puškina

Diela tohto geniálneho ruského básnika a spisovateľa sú na Slovensku dostatočne známe a obľúbené. Preto predkladáme dvojjazyčnú, slovensko-ruskú verziu jeho Rozprávok a poémy Ruslan a Ľudmila. Knihu je rozdelená na tri časti:

  1. V prvej časti nájdete päť národných ruských rozprávok zaodetých do neopakovateľnej básnickej reči Puškina, nazývaného aj „slnkom ruskej poézie“. Je to reč ruského ľudu, ktorú Puškin počúval za dlhých zimných večerov od svojej pestúnky Ariny Rodionovny Matvejevovej z dedinky Michajlovskoje, kde spisovateľ pôsobil počas svojho vyhnanstva.
  2. Druhá časť knihy začína tajomným predspevom k rozprávkovej poéme Ruslan a Ľudmila - „Pri Lukomorí dub zelený“, kde - ako autor píše, je „...ruský duch...a...vôňa Rusi!“. V samotnej poéme, ktorá nasleduje hneď po predspeve, sa pred čitateľom zjavujú poetické obrazy ruských bylín, prírody a dávnej minulosti Ruska, inšpirované ľudovou poéziou a folklórom.
  3. Do tretej časti knihy sú zaradené doteraz nepreložené diela Puškina, a to nedokončená báseň „Cár uvidel pred sebou“, „Rozprávka o medvedici“ a básnická rozprávková balada „Pieseň o prorockom Olegovi“. Okrem toho sa v tretej časti nachádza zdramatizovaná podoba diela „Rozprávka o cárovi Saltánovi“, ktorú autor prekladu pôvodne spracoval ako hru pre bábkové divadlo. Tento preklad môžete vnímať ako básnickú skladbu, ktorá sa chce prihovoriť najmä slovenskému čitateľovi. Preto sú uvedené diela v tretej časti knihy ponúknuté v dvoch verziách, ako hovorí jeden z autorov prekladu „vernej“ a „peknej“.

Ďalšou „pridanou hodnotou“ knihy sú unikátne grafické diela významných ruských výtvarníkov ako je napríklad V.M. Vasnecov, I.J. Bilibin alebo V.A. Milaševskij, ktoré sme mohli použiť vďaka spolupráci a láskavému dovoleniu Štátneho múzea A. S. Puškina v Moskve.

Kniha A. S. Puškina „Rozprávky“ a poéma „Ruslan a Ľudmila“ je určená pre široké čitateľské publikum, od najmladšieho čitateľa až po toho so striebornými vlasmi. Každá generácia si tam nájde to svoje - zábavu, poučenie a predovšetkým nevyčerpateľnú studnicu starej múdrosti a poznania našich predkov.

Čítať viac
Počet strán
250
Väzba
pevná väzba
Rozmer
210×297 mm
Hmotnosť
1250 g
ISBN
9788089869138
Rok vydania
2019
Naše katalógové číslo
703959
Jazyk
slovenčina, ruština
Vydavateľstvo
Nitrava
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

2 hodnotenia

2
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Jana Jarná
Overený nákup
14.7.2021
Puškinove rozprávky
naozaj odporúčam
veľmi pekné čítanie prekladu a originálu zvlášť
poteší aj ilustrácia dielkami, ku ktorým sa ťažko dostať
kompaktné pôsobivé dielko hodné pochvaly
Čítať viac
Jana Jarná
Neoverený nákup
14.7.2021
Puškinove rozprávky
veľmi pôsobiva kniha, doplnená skvelými ilustráciami
vhodná aj ako darček

preklady originálu na úrovni
preopakovanie čítania v azbuke je krásne a spevavejšie, proste pre každého rusomila klasiky veľmi pohladenie na duši
či už ide o začiatočníka alebo pokročilého
veru pravda
Čítať viac

Alexander Sergejevič Puškin

Čítať viac

„Kto nemá strach, nie je viac človekom. Nemusíš sa zaň hanbiť, ani skrývať ho. Človek, ktorý ukazuje svoj strach a slzy rovnako hrdo ako svoj smiech a veselé oči, si zaslúži obdiv.“

Pustovník: Muž s leopardom - Vladimír Štefanič, 2020
Pustovník: Muž s leopardom
Vladimír Štefanič