Zabudnutý príbeh - Ján Spišiak, Sunday walk, 2021

14,40 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Zabudnutý príbeh - Ján Spišiak, Sunday walk, 2021
Zabudnutý príbeh - Ján Spišiak, Sunday walk, 2021

Zabudnutý príbeh

Malý Samko sa jedného pekného podvečera stráveného pri neďalekom lese zoznámi s dievčatkom menom Elsa a od prvej chvíle vie, že sa z nich stanú kamaráti. Trávia spolu každý deň... Čítať viac

Vydavateľstvo
Sunday walk, 2021
362 strán
5 hodín čítania

Malý Samko sa jedného pekného podvečera stráveného pri neďalekom lese zoznámi s dievčatkom menom Elsa a od prvej chvíle vie, že sa z nich stanú kamaráti. Trávia spolu každý deň a sú si čoraz bližší, až nastane chvíľa, kedy musí Elsa odísť.... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
14,90 €

14,40 €

-3 %
U dodávateľa 5 ks
Posielame do 2 – 3 dní

Dostupné v 7 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Kliatba pravej lásky - Stephanie Garber, YOLi, 2024
Zabudnutý príbeh - Ján Spišiak, Sunday walk, 2021
14,40 €

Viac o knihe

Malý Samko sa jedného pekného podvečera stráveného pri neďalekom lese zoznámi s dievčatkom menom Elsa a od prvej chvíle vie, že sa z nich stanú kamaráti. Trávia spolu každý deň a sú si čoraz bližší, až nastane chvíľa, kedy musí Elsa odísť.
Samko sa rozhodne svoju kamarátku hľadať, nech by musel ísť kamkoľvek, ale má to jeden háčik – Elsu spoznal ako „ducha“.
Na jeho ceste mu pomáha otcovský priateľ, chápavý starý pán Iks. Niekto však chce Samkovmu opätovnému stretnutiu s Elsou za každú cenu zabrániť.
A tak začína Samkovo nevšedné putovanie časom aj rôznymi dobami, kedy bude musieť na vlastnej koži spoznávať nielen súboj dobra a zla, ale aj sám seba.
Čítať viac
Počet strán
362
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×200 mm
Hmotnosť
470 g
ISBN
9788097367022
Rok vydania
2021
Naše katalógové číslo
1320237
Štýl
dobrodružný
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Sunday walk
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,6 / 5

11 hodnotení

7
3
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Lenka
Neoverený nákup
2.11.2023
Krásna kniha s hlbokým odkazom
Krásna kniha s hlbokým odkazom. Odporúčam všetkým, ktorí hľadajú hlbší zmysel žitia a súvislosti v živote, ktoré chcú ich aj pochopiť. Čítať viac
35
Sexkomiks - Philippe Brenot, 2017
Práve čítam
Sexkomiks

Som knihomoľka, ktorá číta súčasne aj 5 kníh. Ako prvú knihu som prečítala Pána prsteňov a odvtedy milujem fantasy a čítam, čítam a čítam. Najviac milujem fantasy a non-fiction, ale čítam všetky žánre. Rôzne prečítam 120-160 kníh. Tak ako to ja hovorím, každá kniha má svojho čitateľa len si ho musí nájsť, preto píšem odporúčania, nie recenzie. Viac z môjho sveta nájdeš na Instagrame @denny_medziriadkami @_dennyto

Denisa Tomíková
Overený zákazník
16.5.2022
Knihu som hodnotila 4,5/5 hviezdičky a veľmi zaslúžene.
Hneď po jej dočítaní by som ju odporučila pokročilému čitateľovi, pretože rozhodne vyhovie jeho nárokom.
S odstupom času si myslím, že kniha by mohla vyhovovať aj mladším ročníkom (možno aj teenagerom), pretože v sebe skrýva veľa múdrosti.
Určite nečakaj žiadnu romantiku ani žiadne „tuctové“ témy. Keď si knihu kúpiš nájdeš pomaly príbeh, ktorý ťa chytí za srdce. Občas možno budeš smutný/á, ale nezabúdaj, že je to rozprávka a tie sa končia vždy dobre.
Tak neobyčajný príbeh som už dlho nečítala. Autor Ján Spišiak má talent písať a teším sa na ďalšie jeho knihy podobného žánru.
Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
7.3.2022
Milý rozprávkový príbeh
Malý Samko sa jedného dňa zoznámi s dievčatkom Elsou a stanú sa najlepšími kamarátmi. Nadíde však chvíľa, kedy Elsa musí odísť. Samko ju chce nájsť a vplyvom nevysvetliteľných okolností sa ocitne v inom čase a na inom mieste a začína sa jeho cesta dejinami, počas ktorej spozná zaujímavých ľudí a možno sa každým krokom dostáva bližšie k Else. Ale niekto mu v tom chce zabrániť.
Rozprávkový príbeh v sebe spája viaceré ťažšie témy podané pochopiteľnou formou. Niektoré sú priam nadčasové, boj medzi dobrom a zlom, boj o slobodu: ,,Vojna vraj rodí hrdinov a piesne, ale v skutočnosti prináša len smútok, žiaľ a vraždenie. Nenávisť a opustené domovy." V knihe nájdeme veľa pekných myšlienok, niektoré sú priam filozofické. Počas svojej cesty sa Samko dostane na viaceré miesta v našej histórii a čitateľ sa niečo dozvie aj z nej. I keď mi námet nesadol na sto percent, autorov štýl písania sa mi páčil. Podanie príbehu je jednoduché a podľa môjho názoru si ho môžu prečítať aj tínedžeri, pretože je to taká ,,múdra rozprávka". Keď bude moja dcérka v takom veku, dám jej túto knihu prečítať. Akurát čo som si ešte všimla, pri opisoch niektorých postáv autor použil zopár rovnakých viet. Ale možno to bol zámer.
Ja túto knihu odporúčam prečítať. Je ozaj veľmi milá, poučná, oddychová a aj pre mladších čitateľov.
Čítať viac
Stanislava
Neoverený nákup
4.3.2022
Duchovný príbeh
Kniha bola zaradená do kategórie rozprávky pre dospelých...pre mňa to nebola rozprávka, ale duchovný príbeh, ktorý dokáže čitateľovi odovzdať veľmi nenúteným a príjemným spôsobom mnohé duchovné hodnoty a múdrosti. Práve tie duchovné hodnoty boli niečím, čím kniha podľa mňa dokáže človeka veľmi vnútorne obohatiť, rozšíriť mu obzory a zamyslieť sa nad skutočnými životnými hodnotami. Samozrejme, dnes je nesmierne veľa kníh radiacich sa do kategórie duchovna alebo ezoteriky. Táto kniha k nim absolútne nepatrí spôsobom, na aký sme zvyknutí. Je to proste príbeh, jednoduchý, a predsa odovzdávajúci hlboké posolstvá...núti človeka zamyslieť sa nad tým, ako funguje jeho vnútorný svet, jeho myšlienky, citové záchvevy. Nabáda k ostražitosti, aby človek nestrácal kontrolu nad svojou vôľou, ostražitosti proti cudzím, neželaným vplyvom. Aj keď som v minulosti prečítala rôzne knihy, ktoré k tomu nabádajú, táto to robí veľmi nenúteným, príjemným a prirodzeným spôsobom. Knižka prináša akýsi prierez históriou ľudstva, a v ňom stupňujúci sa súboj dobra a zla.
Okrem toho, knižka je napísaná s mne veľmi príjemným, inteligentným humorom, citom pre skladbu viet a opisy.
Dala mi mnoho, nielen príjemne strávené hodiny pri krásnych metaforách, hlbokých myšlienkach, ktoré boli formulované veľmi jednoducho, no pritom niesli významné posolstvá. Práve preto som ju nevedela "zhltnúť" - človeka núti zamyslieť sa a myšlienky "stráviť." Zabudnutý príbeh mi dal do života niečo konkrétne, niečo, čo som si vzala do každodenného reálneho života. Knižku určite odporúčam, nesie v sebe významný odkaz pre ľudstvo.
Čítať viac
1.3.2022
Najvýstižnejšia kategória tejto knihy je- rozprávka pre dospelých.
Hlavným aktérom príbehu je Samko z Banskej Bystrice. Miluje knihy, svoju maminu, dospeláka kamaráta pána Iksa a s rovesníkmi si veľmi nerozumie. Úvod bol celkom fajn a ja som tak rozmýšľala- o čom bude celá kniha?! No potom to prišlo- Samko putoval z krajiny do krajiny kde bol viditeľný iba pre niektoré postavy, čo bolo pre mňa celkom zvláštne. Nechápala som prečo tomu tak bolo, no záverečnou časťou knihy som sa k tomu dopracovala (aj keď mi to mohlo dopnúť popri čítaní)... Neuvedomila som si to práve preto, že ma nejak nelákalo vedieť, čo sa bude diať s postavami v knihe, nebažila som po poznaní ich osudu. Autor má veľkú fantáziu, úžasný dar reči, používa krásne metafory a myšlienky, no boj dobra so zlom v tomto prevedení vôbec nebol mojou šálkou kávy. Čo je pre mňa ako literárneho hulváta najhoršie, nepochopila som, prečo Namočený-do-smoly a pán Mínus s manželkou toľko bojovali práve proti Samkovi(len preto, že bol dobrý človek?,preto, že jeho dobrota vždy zvíťazila?neviem). V každom prípade,budem veľmi rada ak si knihu prečítate a rovnako aj iné recenzie, pretože kniha má čo ponúknuť širokému záberu čitateľov.
Čítať viac
28.2.2022
Názor čitateľa
Zabudnutý príbeh je kniha, ktorá mi vzdialene pripomína príbeh Malého princa. Žánrovo sa jedná o filozofickú rozprávku pre dospelých. Je vidieť, že autor si dal pri písaní záležať a do príbehu vložil kus seba. Obsahuje veľké množstvo krásnych myšlienok a úvah na hlbšie zamyslenie. Autor nastavuje zrkadlo dnešnej spoločnosti a preto mi z príbehu bolo miestami dosť smutno. Dynamika príbehu alebo skôr príbehov, pretože každá kapitola by sa dala považovať za samostatnú poviedku a tie dohromady tvoria celok, je pomalá. Tu sa dostávam k podľa mňa jedinému zásadnému problému, ktorý s knihou mám. Kapitoly dlhé niekedy viac ako 50 strán sú pre mňa príliš. Viem, že je to veľmi subjektívne, ale myslím, že žiadny čitateľ nekončí čítanie rád uprostred kapitoly. Je veľký rozdiel prečítať 50 strán na jeden záťah v nejakej youngadultovke (kde by som to tiež vytkol) a prečítať to isté v knihe tohto typu. Čo sa týka postáv, boli buď dobré alebo zlé, nič medzi, ale vzhľadom na žáner, je to úplne v poriadku. Zabudnutý príbeh, by som zhrnul ako bezpochyby pozoruhodnú knihu, ktorá sa v slovenskej literatúre nemá obdobu, ale určenú skôr pre pokročilejšieho, náročnejšieho čitateľa. Čítať viac
24.1.2022
Po Stíhačoch som sa na ďalšiu knižku od Janka Spišiaka veľmi tešila, keďže to bol jeden z tých oddychovejších príbehov plný nevtieravého a inteligentného humoru, ktorý spôsoboval, že som sa miestami naozaj nahlas smiala.

Pri ponuke tejto knižky som bola varovaná, že nemám byť prekvapená jej diametrálnou odlišnosťou od tej vyššie spomenutej. A ja som sa do nej skrátka rozhodla ísť s tým, že aspoň zistím, ako sa autor dokáže popasovať s rôznymi žánrami.

Priznám sa, príbeh sa mi už od samého začiatku čítal veľmi pomaly a fakt, že je celý rozdelený iba na sedem dlhočizných kapitol tomu tiež veľmi nenapomáhal, dokonca som sa toho aj trošku zľakla. Netrvalo to však dlho, na ich dĺžku som si zvykla a naozaj ma veľmi prekvapilo, ako bravúrne bol celý dej vymyslený, poprepletaný rôznymi múdrami a ponaučeniami, ktoré čitateľa prinútia na chvíľku sa zamyslieť, ale i jemným, nevtieravým humorom, ktorý vyčarí na tvári úsmev.

Malý Samko, so svojou detskou naivnosťou, zbožňovaním kníh a predstavivosťou, si ma však získal od prvej stránky a celé jeho putovanie a postupný vývoj, zasadené do rôznych historických období, ma veľmi bavilo. A koniec? Nuž, ten som veru dojatím oplakala.

Chcem ešte takto na záver pochváliť Janka, ako skvelo sa s týmto celým príbehom popasoval. Bolo to krásne, nezvyčajné, no mne sa to páčilo a verím, že sa to bude páčiť i dalším a dalším čitateľom. Že sa tento Zabudnutý príbeh nestane zabudnutým. To by bola večná škoda.
Čítať viac
31.12.2021
Nezabudnuteľný príbeh!
Podobne ako chlapec na obálke knihy, ktorý sa nechá unášať morskými vlnami a šumom vetra, tak sa aj čitateľ po prvých stranách tejto knihy nechá unášať príbehom, ktorý ho zavedie na miesta blízke či vzdialené, známe i neznáme, kde zvádza boj dobro so zlom a kde odveká múdrosť a rozvaha dokáže rozohnať mračná temných úmyslov.

Autor nás prostredníctvom postavy malého Samka, ktorý svoj čas trávi najradšej s nosom zaboreným v knihách, a jeho nezvyčajnej kamarátky Elsy, prevedie príbehom, ktorý nás svojou originalitou, nápaditosťou a myšlienkami o živote presvedčí o tom, aká dôležitá je viera v dobro, lásku a silu priateľstva. A hlavne viera v seba samého bez ohľadu na to, koľko máme rokov či v akom období sa náš život odohráva. Keď sa Samkova kamarátka niekam stratí, rozhodne sa ju ísť hľadať. Vydáva sa na zložitú cestu, na ktorej mu svojou múdrosťou, pokojom a hĺbavým intelektom pomáha istý pán Iks. Postavy nám už od začiatku prirastú k srdcu. Samozrejme nie všetky. Tie ostatné sa budú snažiť Samkovi túto cestu prekaziť. Putovanie našej hlavnej postavy je vykreslené veľmi detailne a čitateľ si tak celý dej vizualizuje a jeho lineárnou gradáciou, ktorá je popretkávaná napínavými momentami, v ňom autor vzbudzuje neustálu pozornosť.

Zabudnutý príbeh v sebe prepája viacero prvkov - počnúc historickými udalosťami, dobrodružným napätím, filozofickými úryvkami s poučným záverom či pasážami odkazujúcimi na krásu hudby a umenia. Myslím si teda, že je ťažké knihu žánrovo striktne ukotviť, čo však považujem za veľké pozitívum, lebo práve to jej dodáva jedinečnú osobitosť. Každý čitateľ si v nej dokáže nájsť a vybrať pre seba niečo, čo mu umožní pozerať sa na svoj život a rozhodnutia v ňom inými očami.

Pokiaľ ste čítali predošlú autorovu knihu - vtipných Stíhačov - tak Zabudnutý príbeh je diametrálne odlišný. Aj keď, aj tu sa našli momenty, pri ktorých som sa neubránila smiechu. O čom to však celé vypovedá? Že autor má nielen veľmi inteligentný a prirodzený zmysel pre humor, ale aj veľký talent na konštrukciu rôznorodých charakterov postáv, žánrov či zápletiek. Krásne, obohacujúce čítanie, ktoré môžem len ďalej odporúčať.
Čítať viac
25.12.2021
„Pokiaľ máte radi skutočné umenie, nezáleží na spôsobe, akým je ponúknuté.“

Zabudnutý príbeh prináša očarujúce, poučné a miestami vtipné rozprávanie o putovaní malého Samka, knihomoľa schopného začítať sa tak, že nevníma svet okolo seba, za svojou kamarátkou Elsou, ktoré je vynikajúcou zmesou histórie s veľmi srdečným a ľudským príbehom a spája všetko, čo by román mal mať – originálny nápad, krásne scény, zaujímavé postavy, vierohodné dialógy a ako každá rozprávka – súboj dobra proti zlu. Autor do štruktúry prepletá literárne príbehy, humor, akciu a filozofické nuansy a tká nádherné slovné siete, ktoré vás vtiahnu a uvrhnú do ich kúzla. Budete sa smiať, budete plakať, budete premýšľať, budete veriť. Za na prvý pohľad jednoduchým príbehom sa skrývajú hlboké myšlienky a poukazuje na potrebu dobra a lásky v živote človeka. Filozofický nadhľad do príbehu vnáša postava pána Iksa, múdreho a dobrosrdečného hrdinu, ktorý je Samkovým kamarátom a ochrancom a sprevádza ho na ceste za láskou a sebapoznaním.
Príbeh má výborné tempo a gradáciu, nie je zahltený siahodlhými opismi a hoci sa dej odohráva v rôznych obdobiach a na rozličných miestach, autor dokonale evokuje atmosféru každej scény, v jednom momente ľahkú a zábavnú alebo úprimnú a hĺbavú, v druhom nenávistnú a plnú zlomyseľnosti, a svojím písaním, kompozíciou, premietnutím charakterov a čŕt postáv do ich mien a použitím historických detailov na dotvorenie prostredia Vás prenesie do príbehu tak, že pri čítaní nenastane chvíľa, kedy by nebolo možné vžiť sa do času a miesta deja.

Zabudnutý príbeh je príbehom boja dobra so zlom, slušnosti so zlomyseľnosťou a odolnosti so zúfalstvom, ktorý vyžaduje čas na dôkladné prečítanie, aby odhalil všetky pekné myšlienky, vryl sa do srdca a stal sa nezabudnuteľným.
Čítať viac

„Jen ten, kdo věří na zázraky, je realista.“

Z nebe do ráje - Sophie Bérard, 2016
Z nebe do ráje
Sophie Bérard