Gombíky - Braňo Hochel, Koloman Kertész Bagala, 1997

4,32 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Gombíky - Braňo Hochel, Koloman Kertész Bagala, 1997
Čítaná
Gombíky - Braňo Hochel, Koloman Kertész Bagala, 1997

Gombíky
Čítaná

Braňo Hochel, víťaz prvého ročníka literárnej súťaže Poviedka, dovtedy známy najmä ako básnik, literárny vedec, prekladateľ a jazykovedec, doplnil pestrú škálu svojej tvorby o... Čítať viac

Vydavateľstvo
Koloman Kertész Bagala, 1997
129 strán
2 hodiny čítania

Braňo Hochel, víťaz prvého ročníka literárnej súťaže Poviedka, dovtedy známy najmä ako básnik, literárny vedec, prekladateľ a jazykovedec, doplnil pestrú škálu svojej tvorby o knižku rozmanitých prozaických textov, ktorú pomenoval Gombíky. Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Výborný stav
  • Slovenčina

4,32 €

Na sklade
  • Osobný odber 04. 6.
  • Na vašej adrese 04. 6.

Osobný odber

Bratislava, Martinus
Obchodná 26
04. 6.
Kníhkupectvá
04. 6.
balíkovo
04. 6.
AlzaBox
04. 6.
Packeta
04. 6.
Slovenská pošta
(na poštu)
04. 6.
BalíkoBOX
04. 6.

Doručenie na adresu

Kuriér Packeta HD
04. 6.
Kuriér GLS
04. 6.
Slovenská pošta
(na adresu)
04. 6.

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Profesorka - Freida McFadden, Motýľ, 2024
Gombíky - Braňo Hochel, Koloman Kertész Bagala, 1997
4,32 €

Viac o knihe

Braňo Hochel, víťaz prvého ročníka literárnej súťaže Poviedka, dovtedy známy najmä ako básnik, literárny vedec, prekladateľ a jazykovedec, doplnil pestrú škálu svojej tvorby o knižku rozmanitých prozaických textov, ktorú pomenoval Gombíky. Symbolika názvu spočíva vo funkcii konkrétnych gombíkov. Autor s hravou ľubovôľou zapína a rozopína sériu príbehov spracovaných s rozličnou mierou spontánnosti.

Táto zbierka nie je lacným čítaním, texty nezaprú rukopis básnika, ktorý neopozerané a pritom spontánne obrazy zaplietol do osnov svojich príbehov. Málokedy sa im dá vyčítať násilnosť či vyumelkovanosť, riadky príjemne tečú v mysliach i medzi perami. Jednoznačná súvislosť medzi jednotlivými časťami (Potopa – Tri kapitoly zo slovenskej poetiky – Epizódy či Najdôležitejšie je udrieť prvý – Poď, Olof) zarámovala zbierku, dôležité je však vzájomné prepletenie príbehových častí so snovými (Kúpalisko, Učiteľ, Príhoda z vlaku). V tomto usporiadaní majú neprehliadnuteľné miesto poviedky Výkrik, Príbeh pani Katky, Muž, ktorému veľmi ukrivdili a Latina. V nich je ilúzia skutočnosťou a každý sen sa končí prebudením po ktorom zostanú len spomienky a poznanie, že je po všetkom. Rozprávanie Braňa Hochela je pôsobivé a v kombinácii s pestrou pocitovosťou je celkom príjemným zážitkom.
(Jarmila Ďurianová)


Braňo Hochel svoje poviedky často situuje do spoločnosťou korektne vydeleného prostredia, akým je vidiecka škola, starobinec či chata v horách. Na protagonistoch zvýrazňuje neprimeranosť ich súčasného postavenia vzhľadom k ambíciám z minulosti. Riadenie sa odlišným spôsobom myslenia je hlavnou príčinou nezaraditeľnosti a zárodkom komunikačného problému. Príbehy, naplnené nekonvenčnosťou odlišných a odrovnaných typov ľudí, ktorí mali v živote pôvodne vyššie ambície, majú povahu paradoxu. Za určitých okolností ich totiž môžeme považovať za naozaj slobodných: “Zahľadel sa na veselé, vyštípané, unavené tváre a vedel, že ani dnes nebude vyučovať podľa osnov” (s.54). V spoločnosti, ktorá bola odidealizovaná, je iba jej okraj miestom pre nezávislosť. Možnože i kvôli prezentácii tohto názoru autor pridal k námetom, ktoré sú vo svojej podstate smutné, štipku kultivovaného humoru.

(Jaroslav Vlnka)
Čítať viac
Počet strán
129
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
105×210 mm
Hmotnosť
130 g
Rok vydania
1997
Naše katalógové číslo
1002681
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Koloman Kertész Bagala
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

Ako sa páčila kniha vám?

„Šľachetným skutkom by nemal stáť v ceste chladný rozum.“