Zvony Podzoboria - Imrich Točka, Alexander Fehér, Imrich Točka, 2018

19,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Zvony Podzoboria

Zoboralja Harangjai

Autori tejto knižnej publikácie sa rozhodli populárnou formou oboznámiť čitateľskú verejnosť s históriou a súčasným stavom zvonov nachádzajúcich sa v kostoloch i v ďalších... Čítať viac

Vydavateľstvo
Imrich Točka, 2018
Počet strán
192

Autori tejto knižnej publikácie sa rozhodli populárnou formou oboznámiť čitateľskú verejnosť s históriou a súčasným stavom zvonov nachádzajúcich sa v kostoloch i v ďalších objektoch obcí v historickom regióne Podzoborie. Autorská dvojica... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina, maďarčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v štyroch knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Divadlo na Tomovom jazere - Ann Patchett, Tatran, 2024

Viac o knihe

Autori tejto knižnej publikácie sa rozhodli populárnou formou oboznámiť čitateľskú verejnosť s históriou a súčasným stavom zvonov nachádzajúcich sa v kostoloch i v ďalších objektoch obcí v historickom regióne Podzoborie. Autorská dvojica prof. Imrich Točka a doc. Alexander Fehér vytvorila toto dielo s cieľom prispieť k lepšiemu poznaniu tejto významnej súčasti nášho spoločného kultúrneho dedičstva.
Kampanologický výskum bol realizovaný v 13 obciach podzoborského regiónu, v ktorých žije väčšinou maďarská národnostná menšina. Autori komplexne výskumom pokryli všetky objekty sakrálneho aj iného charakteru v každej obci z regiónu Podzoborie, v ktorých sú v súčasnosti umiestnené zvony. Jedinou výnimkou je obec Podhorany, ktorá vznikla až v roku 1960 zlúčením viacerých samostatných historických obcí. V kampanologickom výskume sa v tejto obci zameral na jej časť Mechenice, ktorá z národopisného hľadiska prináleží k historickému regiónu Podzoborie (vymedzenie regiónu: Liszka 2003).

V úvodných kapitolách sa autori venujú samotnej kampanológii, pôvodu a poslaniu zvonov, technológii ich výroby a taktiež aj histórii zvonov na našom území. Druhá hlavná časť knihy je venovaná prezentácii výskumu v jednotlivých lokalitách. Všade je opísaná stručná história zvonov v relevantných sakrálnych objektoch. V každom z nich sú opísané aj podmienky konkrétneho zvonového stanovišťa. Kampanologická charakteristika zvonov sa realizovala podľa usmernení Spiritzu (1972) a Gembického (2004).
Knižných diel, ktoré sa venujú náuke o zvonoch je na slovenskom knižnom trhu veľmi málo a ešte menej je tých, ktoré komplexným spôsobom prezentujú výsledky kampanologockého výskumu ucelenej historickej lokality. Z tohto dôvodu je predmetné knižné dielo mimoriadne cenné a nemalo by chýbať v knižnici žiadneho fanúšika slovenských zvonov. Istou zaujímavosťou tejto knihy je tiež skutočnosť, že jej textový obsah je tvorený zrkadlovo v slovenskom a maďarskom jazyku.
Čítať viac

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

Ako sa páčila kniha vám?

„Možno je to náš osud - nemať otcov, akých by sme si želali, ale stále dúfať, že tí­, ktorých máme prerastú samých seba a prekonajú svoje chyby. “

Kráľovstvo z popola - Sarah J. Maas, 2020
Kráľovstvo z popola
Sarah J. Maas