V neistej bitke - John Steinbeck, BRAK, 2022

16,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
V neistej bitke - John Steinbeck, BRAK, 2022
V neistej bitke - John Steinbeck, BRAK, 2022

V neistej bitke

Román sa zaoberá životom chudobných vrstiev v Kalifornii a ich bojom so sociálnou nespravodlivosťou. Dej sa odohráva medzi oberačmi ovocia, ktorí sa snažia vybojovať si lepšie... Čítať viac

Vydavateľstvo
BRAK, 2022
296 strán
4 hodiny čítania

Román sa zaoberá životom chudobných vrstiev v Kalifornii a ich bojom so sociálnou nespravodlivosťou. Dej sa odohráva medzi oberačmi ovocia, ktorí sa snažia vybojovať si lepšie pracovné podmienky a dôstojnejší život... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

16,90 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 17 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Dragonwatch 4: Šampión Titanských hier - Brandon Mull, Fortuna Libri, 2024
V neistej bitke - John Steinbeck, BRAK, 2022
16,90 €

Viac o knihe

Raný román držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Johna Steinbecka V neistej bitke stojí na začiatku jeho rozsiahleho spoločensky kritického diela. Rozpráva príbeh zberačov jabĺk, ktorí sa snažia vydobyť si štrajkom lepšie pracovné podmienky. Americký prezident Barack Obama knihu zaradil medzi desať najlepších románov všetkých čias.
Čítať viac
Počet strán
296
Väzba
pevná väzba
Rozmer
142×210 mm
Hmotnosť
456 g
ISBN
9788097371654
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1469269
Štýl
filozofický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
BRAK
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,6 / 5

5 hodnotení

3
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
30.12.2022
Nadčasový príbeh
,,Väčšina štrajkov skrachuje, lebo im chýba disciplína."
A čo ak niekedy ani tá nestačí? Disciplína je nesmierne dôležitá, taktiež dôslednosť a nesmie sa poľaviť, ale aj šťastie je mnohokrát potrebné. Keď sa zberači jabĺk snažia vydobyť si štrajkom lepšie pracovné podmienky, bojovať o živobytie, narážajú na nespravodlivý, skorumpovaný a skazený systém, voči ktorému je náročné bojovať. Jim i Mac vedia svoje, stanú sa z nich vodcovia, ale niekedy musia za spravodlivosť padnúť aj životy. Ale ozaj musia? Niekedy sa tomu nedá vyhnúť a výhra i tak nie je na dosah.
Autor nadčasovým dielom skvelo zvládol tému i vyobrazenie postáv. Možno vás budú miestami iritovať, ale ako by sa mali v niektorých situáciách zachovať? Román s trpkou príchuťou a trefným názvom, v ktorom ľudia bojujú s vlastným strachom, majú rozporuplné pocity a túžia po zmene k lepšiemu. Väčšinu čitateľov nenechá chladnými a ja som vďačná za toto krásne vydanie so skvelým prekladom.
Čítať viac
12.8.2022
Politicky a sociálne orientovaný román Johna Steinbecka sa odohráva v Amerike, v čase vrcholu hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. Kniha sleduje cestu Jima, mladého muža z chudobnej rodiny, ktorý neskrýva svoje pohoršenie zo systému a vníma ho ako sociálne nespravodlivý. Pridá sa ku skupine štrajkujúcich, ktorí sú odhodlaní nastoliť spravodlivé platové podmienky pre zberačov jabĺk. Tým bolo po príchode oznámené, že vopred dohodnuté mzdy za zber úrody sa budú znižovať. Robotníci sú pohoršení z tejto situácie, no zároveň bezmocní voči tomu niečo podniknúť. Pracovať predsa musia aj za mizerný peniaz aby dokázali uživiť svoje rodiny. Jim s jeho parťákom Macom ich však vyburcujú k tomu, aby sa postavili voči svojim zamestnávateľom. Situácia je vážna a štrajkujúci musia tvrdo bojovať za dosiahnutie svojich cieľov. Padajú ostré slová, napätie sa zvyšuje a prvotne nastolená jednotnosť sa pod tlakom vyvolaným zo strachu o život i majetok pomaličky rozpadá. Proti štrajkujúcim stojí nielen polícia, ale celý štátny systém, ktorý je navrhnutý tak, aby čo najviac okliešťoval a skôr prikazoval ako dovoloval. To že Steinbeck píše naozaj výborne a navyše v sú v jeho dielach obsiahnuté dôležité a naliehavé témy je nám už všetkým známe. V tomto románe sa dotýka stupňujúcich sa ťažkostí migrujúcich robotníkov nižšej triedy, dlhodobo pretrvávajúcej slabo platenej práce, z ktorej vyplýva chudoba a hlad, či neustále podriaďovanie sa autoritám v podobe polície, strážcov a vlády. Autor výborne vykresľuje psychológiu manipulácie a dôležitosť získavania verejnej mienky a poukazuje na tienisté stránky klamlivej propagandy. Takmer celá kniha je založená na neustálych a intenzívnych dialógoch hlavných postáv a autor veľmi obratne odoláva pokušeniu komentovať dej a necháva čitateľa aby si utvoril vlastný záver o tom, kde je skutočné vykorisťovanie a či je jeho nasadenie ako prostriedku na dosiahnutie cieľa ospravedlniteľné. Čítať viac

John Steinbeck

Čítať viac

„Svet nie je čiernobiely, niekedy musíte pracovať s odtieňmi šedej...“

Slepé oko - Stuart MacBride, 2013
Slepé oko
Stuart MacBride