Leto - Ali Smith, Veronika Klímová (ilustrátor), Artforum, 2022

13,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Leto

Posledný diel kvarteta ročných období od Ali Smith, série, ktorú vysoko oceňuje kritika aj čitatelia v zahraničí aj na Slovensku... Čítať viac

Vydavateľstvo
Artforum, 2022
272 strán
4-5 hodín čítania

Posledný diel kvarteta ročných období od Ali Smith, série, ktorú vysoko oceňuje kritika aj čitatelia v zahraničí aj na Slovensku... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

13,90 €

U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 2 – 3 dní

Dostupné v 25 knižniciach. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania (3)
Summer - Ali Smith, Penguin Books, 2021
Brožovaná väzba
Angličtina, 2021
Na sklade 1 ks

11,50 €


Summer - Ali Smith, Penguin Books, 2020
Pevná väzba
Angličtina, 2020
Do 23 – 28 dní
-5 %

19,54 €


Summer - Ali Smith, Hamish Hamilton, 2020
Brožovaná väzba
Angličtina, 2020
Vypredané

Ďalšie knižné vydania

Naši škriatkovia odporúčajú

Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac o knihe

“A leto je s určitosťou naozaj celé o pomyselnom konci. Stále ho hľadáme, vzhliadame k nemu, smerujeme k nemu celý rok, tak ako k horizontu, čo sľubuje západ slnka. Vždy hľadáme plne otvorený list, otvorené teplo, prísľub, že nebude dlho trvať a my si budeme môcť ľahnúť na chrbát a dovoliť, aby sa nám leto stalo; že nebude dlho trvať a svet k nám bude dobrý.”

Kvarteto ročných období od Ali Smith je séria, ktorú vysoko oceňuje kritika aj čitatelia v zahraničí aj na Slovensku. Štyri knihy škótskej autorky (Jeseň, Zima, Jar, Leto) sú od seba nezávislé romány, no fungujú spolu ako komplexná, vzájomne prepojená koláž úvah o tom, ako dnes žijeme. Ali Smith nám prostredníctvom svojich postáv hovorí: veci sú zlé, život je komplikovaný; ale sú tu aj Chaplinove filmy a máme Shakespeara a Dickensa... Hovorí tiež: áno, je tu brexit, ale máme aj hlboké spoločné kultúrne väzby; áno, je tu klimatická kríza, ale sú tu aj ľudia, ktorí sú ochotní prísť o slobodu, dokonca aj o život, aby proti nej protestovali. Leto je štvrtá a záverečná kapitola tejto inšpiratívnej mozaiky.
Čítať viac
Originálny názov
Summer
Počet strán
272
Väzba
pevná väzba
Rozmer
150×195 mm
Hmotnosť
466 g
ISBN
9788081503665
Rok vydania
2022
Edícia
-klad
Naše katalógové číslo
1380917
Ilustrácie
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Artforum
Ostatné
s podporou FPU
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,7 / 5

6 hodnotení

4
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

15
Connemara - Nicolas Mathieu, 2024
Práve čítam
Connemara

Experimentálna fyzička cez deň, večer vášnivá čitateľka a niekde medzi tým si dám rada dobrú kávu. Ó a ešte píšem o knihách na Instagrame: jaina_pise_o_knihach

Jana Hrdá
Overený zákazník
2.9.2023
Veľké finále.
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Kvarteto ročných období od škótskej spisovateľky Ali Smith mi robilo spoločnosť celý uplynulý rok. Každá kniha sa venuje inej aktuálnej pálčivej téme, a v tomto bode Ali ukázala svoje majstrovstvo. V anglickom origináli tieto knihy vychádzali (takmer) každý rok, začínajú sa Jeseňou (2016), v ktorej Ali Smith silne reflektuje Brexit, pokračuje Zimou (2017), kde okrem silného ekoaktivizmu tety Ire, spomína kontroverzného premiéra. Jar (2019) vykresľuje silnejúce napätie v Británii, aj v dôsledku prisťahovalectva. Leto (2020) na nás hneď vychrlilo požiare v Kalifornii, pandémiu Covid-19, zastrelenú Breonnu Taylor, ale aj stále rastúce napätie v krajine.

Napriek tomu, že Ali do osudov svojich postáv vkladá aj aktuálne spoločensko-politické nálady vo Veľkej Británii (a svete celkovo), má pre nich jasné smerovanie. Leto je krásnym vyvrcholením, v ktorom sa viaceré postavy a súvislosti prepoja, a stáva sa tak skutočnou bodkou za touto pozoruhodnou sériou. Dej Leta je zameraný najmä na rodinu Greenlawovcov. Grace sa s Jeffom rozviedla a on sa nasťahoval s novou priateľkou hneď do vedľajšieho domu, aby spolu vytvorili jednu veľkú „šťastnú“ rodinu. Okrem toho, Grace dávajú zabrať aj deti, dvaja teenageri Sacha a Robert. Sacha je empatická environmentalistika, ktorá píše utečencom do detenčných táborov a Robert je zvláštny intelektuál, chodiaci poza školu, dnes už tak typicky znudený životom a brutálnymi počítačovými hrami. Do ich každodennosti vpadnú Art a Charlotte (zo Zimy) a vydávajú sa do Suffolku navštíviť staručkého stoštyri ročného Daniela Glucka (Jeseň).

Ani v Lete sa nevyhneme miešaniu časových a dejových línii, a tak sa niekedy ocitneme hlboko v minulosti. V Danielových spomienkach na internačný tábor na ostrove Man, kde sa počas druhej svetovej vojny ocitol vďaka jeho nemeckým koreňom.

Vzkriesenou zabudnutou umeleckou osobnosťou tejto knihy sa stáva spisovateľka, maliarka, fotografka a režisérka Lorenza Mazzeti. Okrem iného, Ali tradične spomína aj Charlesa Dickensa, ale aj iné významné mená.

Ako som už spomínala, táto kniha bola krásna bodka. Ak ste kvarteto ešte nečítali, a chcete ho čítať celé, išla by som na to jednoznačne chronologicky.

4.5*
Čítať viac
23.9.2022
Záverečný diel sezónneho kvarteta bol pre mňa opäť pohladením duše. To ako píše Ali je nezameniteľné a vždy veľmi originálne. S apelom na súčasné problémy, vyjadrujúca potrebu postaviť sa voči nim a začať konať tak, aby sa svet stal iným miestom pre život. Lepším ako je teraz. Ak nie o veľa, tak aspoň o trochu. Taká je Ali a jej literatúra. Súčasná, aktivistická, ktorá núti premýšľať o svete, v ktorom dnes žijeme a jeho bizarných výkyvoch, ktorých príčinou sme len a len my. Ľudia. Vo svojich knihách nastavuje zrkadlo spoločnosti, ktorá pasívne reaguje na nadchádzajúce udalosti týkajúce sa nás všetkých.

V Lete sa stretávame opätovne s postavami, s ktorými sme sa zoznámili už v predošlých dieloch, ale sú tu zobrazené v inom kontexte a v inej situácii, takže nie je vôbec pravidlom, čítať knihy podľa poradia ročných období. Tie sú cyklické. Pre niekoho môže byť Leto koncom, pre iného naopak začiatkom. Hlavnú líniu tvorí rodina Greenlawovcov. Grace je matkou, ktorá sa snaží udržať rovnováhu medzi potrebami svojich detí - envirometalistky Sachy a intelektuála Roberta. Deti vychováva sama, jej manžel sa od nich odsťahoval a so svojou novou priateľkou žijú v susedstve. Do ich života vstúpia Art a Charlotte (ktorí sa spomínajú v Zime) a majú namierené do Suffolku aby navštívili istého veľmi staručkého pána Daniela Glucka (známeho z Jesene). Greenlawovci sa ich rozhodnú sprevádzať. Sú vedení najmä Robertovou túžbou vidieť bývanie slávneho Einsteina. Jednotlivé príbehy sa paralelne prelínajú a v ďalšom sa stávame svedkami Danielových spomienok na život v internačnom tábore a tiež spoznáme jeho sestru Hannah a jej život počas druhej svetovej vojny. Ali prepletá jednotlivé príbehy veľmi nenásilne a z jednej scény nás prirodzene uvedie k ďalšej, podobne ako keď ste na pláži a prichádza vlna prílivu, ktorá pohltí tú ďalšiu.

Leto sa nečítalo ľahko, ani rýchlo, no práve v tom tkvie jeho pointa. Treba tomu dať čas, venovať každej vete malú chvíľku, zastaviť, premýšľať a precítiť tak naplno individuálne momenty, myšlienky a postrehy, dialógy či monológy, ktoré sú prínosom pre súčasnú literatúru i život samotný. Krásna bodka Ali.
Čítať viac
21

O knihách, čo ma zaujali, píšem aj tu: https://www.instagram.com/monikabelinova/

Monika Bělinová
Overený nákup
30.8.2022
„Na druhej strane to nič neznamenalo. Bola to len náhoda.
Možno náhoda nikdy neznamená to, čo chceme, aby znamenala. Pretože keby znamenala to, čo chceme, nebola by to náhoda, však?"

U Ali Smith žiadne slovo nie je náhoda. Všetko má svoj zmysel, vďaka precíznej práci s jazykom každou vetou triafa do slabín našej spoločnosti: ekologických, politických, spoločenských. Nie silene, ale úplne prirodzene upozorňuje na dôležité témy, spôsoby, akými na ne reagujeme a na príbehoch z minulosti nám ukazuje, akí sme krátkozrakí.

Leto je vyvrcholením kvarteta ročných období, v ktorom sa stretávame s témami a postavami z predchádzajúcich častí a vyskladáte si ucelený obraz, všetko lepšie pochopíte, objavíte nové súvislosti, a hoci možno neobjavíte odpovede na všetky otázky, čítanie si vychutnáte. Rovnako ako v Jeseni, Zime a Jari text pretkala diskurzmi o literatúre, umení, úchvatnými slovnými hračkami, ktoré vás donútia zastaviť sa a zamyslieť. Leto sa tiež venuje pálčivým témam (napríklad Brexit, pandémia, izolácia, klimatická kríza), no predsa len prináša nádej, že iný svet je možný. Možno.

„Nemá zmysel žiadať niekoho iného, aby držal váš svet."

„Končí sa život smrťou?
Ako definujeme život?
Ako porozumieť tomu, čo je čas, čo s ním urobíme a čo on urobí s nami?
Istiace lano každého človeka je v nejakom mieste roztrhnuté."

Ali Smith to so slovami vie. Mňa úplne očarila a celé kvarteto ma už čaká v čítačke, raz si ho dám v angličtine.
Čítať viac

Vydavateľstvo Artforum

Čítať viac

„Rozdiel medzi školou a životom je, že v škole sa najprv naučíte lekciu a potom dostanete test. No život vám najprv dá test a z neho si odnesiete lekciu.“